Το πρόγραμμα για το νέο έτος, όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, στηρίζεται στη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα τόσο με ίδιους πόρους όσο και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το πρόγραμμα του δήμου για τη νέα χρονιά περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς και νέα έργα που κρίθηκαν απαραίτητα, που μεταξύ άλλων αφορούν αστικές αναπλάσεις, υποδομές, μεταφορά, εκπαιδευτικές υποδομές αλλά και έργα πολιτισμού και αθλητισμού, με στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μελέτες που θα εκπονηθούν αποτυπώνουν το όραμα και τους στρατηγικούς μας στόχους.
Θετική ψήφο, καταγράφοντας βέβαια τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τους, έδωσαν στο τεχνικό πρόγραμμα οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα 2023». Ο Θωμάς Μπέγκας, σύμφωνα και με την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λιόντου, που προηγήθηκε, έκανε λόγο για καθυστερήσεις, ντόμινο απωλειών και προχειρότητα. «Τι έργο έχει να παρουσιάσει στα δύο αυτά χρόνια η δημοτική αρχή, αφού, πέρα από μεγαλοστομίες, οι παρεμβάσεις της είναι αποσπασματικές και σε πολλές περιπτώσεις υστερούν σε ποιότητα; Αναρωτιέμαι αν σε αυτά τα δύο χρόνια ένας πολίτης είδε κάτι αντίστοιχο με την αναβαθμισμένη πλατεία Μαβίλη, την Αίγλη, την πλατεία Πάργης και τους Άλσους. Αν είδε κάτι συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σε σχέση με την αναβάθμιση δρόμων, αν είδε κάποια αναβάθμιση σε αθλητικά πάρκα όπως της Κιάφας και της Καλούτσιανης. Τι είδε αλήθεια ο Γιαννιώτης τα δύο αυτά χρόνια;», τόνισε ο κ. Μπέγκας. Στην εισήγηση της παράταξης, ο κ. Λιόντος σημείωσε ότι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού των έργων, που αυτή τη στιγμή εκτελούνται, ανέρχεται στο ποσό των 22.497.590 ευρώ, για να προσθέσει ότι από αυτά τα 16.780.045 ευρώ είναι έργα που η σημερινή δημοτική αρχή τα βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη.
«Ερχόμαστε δηλαδή μετά από τρεις παρουσιάσεις τεχνικών προγραμμάτων και αυτό το οποίο παρουσιάζεται, σε βαθμό 75% είναι τεχνικό πρόγραμμα που αφήσαμε τον Σεπτέμβριο του ‘19. Φυσικά σε επίπεδο συνέχειας των δημοτικών αρχών θα ήταν ότι πιο ιδανικό. Αλλά αυτό, αν μιλούσαμε για το πρώτο ή το πολύ το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα, και όχι το τρίτο. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μια “παρατεταμένη συνέχεια”, που δηλώνει έλλειψη εξέλιξης και προόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Καλογιάννη, από την πλευρά της, επίσης έκανε λόγο για καθυστερήσεις και χαμηλή απορρόφηση και απώλεια των κονδυλίων, αλλά και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. «Είναι προφανές σε όλους ότι είναι ανώφελο να δημιουργούνται προσδοκίες για παραγωγή έργου που θα αφήσει κάποιο ίχνος της δημοτικής αυτής θητείας. Έχουν χαθεί πολλά κονδύλια και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γιατί; Γιατί η πολιτική διοίκηση του δήμου δεν έχει ούτε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ούτε διαχειριστική επάρκεια», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως «ο,τιδήποτε γίνεται στοn δήμο μας, γίνεται περισσότερο ως ευτυχές μοιραίο, παρά ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαδικασίας».
Την απουσία κοινωνικού διαλόγου για τα αναγκαία έργα αλλά και τη δυσκολία υλοποίησης έργων λόγω του θεσμικού και οικονομικού περιβάλλοντος, και κυρίως λόγω της εξάρτησης των δήμων από την κεντρική εξουσία, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. «Έχουμε αναγάγει το μείζον αυτό θέμα μόνο σε τεχνοκρατικό, με κωδικούς και εκατομμύρια και δε γνωρίζουν οι πολίτες τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση. Τάζουμε, τάζουμε προεκλογικά και μετά έρχεται η απογοήτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη διαφωνία τους με το Τεχνικό Πρόγραμμα κατέγραψαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Αριστερής Παρέμβασης» Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Η κ. Τσουμάνη έθεσε ειδικότερα το θέμα της σχολικής στέγης αλλά και της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού. «Δίνουμε 5 εκ. ευρώ για την πλατεία! Ρωτήστε τους πολίτες να θεωρούν ότι αναγκαία η ανάπλαση της πλατείας με αυτό το ποσό», τόνισε.
Για έλλειψη ιεράρχησης προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα της καθημερινότητας έκανε λόγο ο κ. Πατσούρας. «Μπορεί μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα αυτό να αποσκοπεί σε βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά οι πολίτες δε βλέπουν να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Του έργου της δημοτικής αρχής, απαντώντας κυρίως στον πρώην δήμαρχο Θ. Μπέγκα, υπεραμύνθηκαν οι Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας. «Να μιλάει ο κ. Μπέγκας για έργα, μοιάζει πραγματικά με ανέκδοτο», ανέφερε καυστικά ο κ. Γκόντας, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά υλοποίησης έργων. «Η σημερινή δημοτική αρχή δίνει βάρος στην καθημερινότητα χωρίς να ξεχνάει και τα μεγάλα έργα. Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα δείξει τα αποτελέσματα όλου του σχεδιασμού που έχει γίνει».
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η κριτική για ανυπαρξία έργου είναι άδικη και υπερβολική, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως αυτές οφείλονται σε ένα σύνολο παραγόντων. «Δε θέλω να ωραιοποιήσω, πρέπει να τρέξουμε και εμείς περισσότερο. Όμως όταν υπήρξε πλήρης αναποτελεσματικότητα για μία πενταετία, δεν μπορεί να μιλούν για καθυστερήσεις τα δύο τελευταία χρόνια», τόνισε ο δήμαρχος, κλείνοντας την συζήτηση.
Με ευρεία πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα, παρά τις αιτιάσεις
Με ευρεία πλειοψηφία παρά τις αντιπαραθέσεις και αιτιάσεις προς τη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδιασμού νέων έργων, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022.