ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια συζήτηση λίγο απ’ όλα με αφορμή τον προϋπολογισμό

Στα 197 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2022, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα έσοδα προϋπολογίζονται σε 157 εκ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 130 εκ. αφορούν την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, ενώ το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται στα 39 εκ. ευρώ.

Την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με ειλικρίνεια, ακρίβεια και ρεαλισμό.

«Μακάρι να είχαμε πολλαπλάσια χρήματα, αλλά είναι απόλυτα ικανοποιημένη η περιφερειακή αρχή, γιατί, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχει καταφέρει να συνεχίσει τα έργα και τις δράσεις, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε ο κ. Σιαράβαςκαι επεσήμανε τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων, η συγκράτηση δαπανών, η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, η εξασφάλιση πιστώσεων για συνεχιζόμενα έργα ή εκείνα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.

Στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, προβλέπονται σημαντικά έργα υποδομών και ανάπτυξης, με ειδική αναφορά στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το έργο κόμβος Τερόβου – Τζουμέρκα, η σύνδεση Ηγουμενίτσα-ΒΙΟΠΑΘΕ, η οδός Νιάρχου, το έργο δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στα παράλια, η νέα γέφυρα της Πλάκας, τα δύο νέα διοικητήρια σε Άρτα και Πρέβεζα, η παράκαμψη Νικόπολης, οδικοί κόμβοι στους τέσσερις νομούς, η οδική πρόσβαση στα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου, η ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου, η σύνδεση Τύρια-Συστρούνι, η οργανωμένη τουριστική προβολή σε συνδυασμό με προβολή τοπικών προϊόντων, η μεταφορά του Κλειστού της Ξιφασκίας κ.ά.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, ενώ συνεχίζονται έργα προστασίας και συντήρησης πολιτιστικών μνημείων, η στήριξη του αγροτικού τομέα με έργα αγροτικής οδοποιίας, ομβροδεξαμενές και σχέδια βελτίωσης. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προγράμματα επιδότησης για πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταπολέμησης της ανεργίας όπως το πρόγραμμα για άτομα ηλικίας 54 – 67 ετών, μέσω του ΟΑΕΔ, που θα υλοποιηθεί και το 2022.

Επίσης, επεσήμανε πως η περιφέρεια Ηπείρου διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς να απολέσει κονδύλια, ενώ θα αξιοποιήσει και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται και κονδύλια για την μεταφορά προσφυγόπουλων από τις δομές στις μονάδες εκπαίδευσης, που μέχρι το 2020 πραγματοποιούνταν με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης, με μέριμνα των φορέων που δραστηριοποιούνταν στις δομές, αλλά έπειτα σταμάτησε καθώς δεν είχε ληφθεί η σχετική μέριμνα για μεταφορά των πιστώσεων στις περιφέρειες.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας έκανε λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια» της περιφερειακής αρχής να πείσει ότι αυτός θα δώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και καταψήφισε, με στόχο η περιφερειακή αρχή να γίνει πιο διεκδικητική. Παράλληλα, έθεσε θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας του προϋπολογισμού, όχι θέμα προθέσεων. Τόνισε δε πως είναι ένας «διαχειριστικός» προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως, από τα 170 εκ. ευρώ, τα 70 εκ. ευρώ είναι από το Περιφερειακό Ταμείο, κάτι, που, όπως τόνισε, αποτελεί θεσμικό ζήτημα. Πρόσθεσε δε πως απουσιάζει η κοινωνική διαβούλευση αλλά και η συζήτηση των σημαντικών θεμάτων στο σώμα. «Ποια είναι τα μεγάλα έργα; Για τα παλιά μιλάτε. Δεν έχετε νέα έργα. Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας πότε παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο; Το Κλειστό, ήμουν από εκείνους που είμαι υπέρ και δέχθηκα πυρά και από τον δικό μου χώρο, αλλά ζήτησα να έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν έρχεται», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο διοικητήριο της Άρτας και την έξοδο στον Δρίσκο, μεταξύ άλλων. «Είναι κρίμα να έρχεται πρωθυπουργός και υπουργοί και να υποχωρούμε και να δεχόμαστε υποβιβασμό στα μεγάλα έργα, όπως το Γιάννενα-Κακαβιά και η σύνδεση Ιόνιας με την Πρέβεζα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος σημείωσε ότι διαφωνεί στρατηγικά με την περιφερειακή αρχή. «Υπάρχει ζήτημα σχεδιασμού, δε θα τα βρούμε σε αυτό και εφόσον δεν καταφέραμε οι επικεφαλής να μιλήσουμε στρατηγικά, δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση, γιατί μπαίνουμε και σε προεκλογική τροχιά», σημείωσε και έδωσε τον λόγο στον περιφερειακό σύμβουλο Τάκη Παππά, που αναφέρθηκε σε επιμέρους διαφωνίες με τον προϋπολογισμό. Η παράταξη ψήφισε όλες τις πάγιες, ανελαστικές δαπάνες και ορισμένα έργα, τα οποία είχε εγκρίνει και στην Οικονομική Επιτροπή.

Από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λιούρης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο «έταξε πολλά», όπως είπε, ευχόμενος να γίνει κάτι εντός της θητείας, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την ωφέλεια του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας στους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Επίσης σημείωσε ότι πολλά έργα δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ εκτίμησε ότι απουσιάζουν μεγάλα έργα. «Δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα ο προϋπολογισμός», σημείωσε και υπερψήφισε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και τις δαπάνες για την ενίσχυση των δομών υγείας, έναντι του κορωνοϊού.

«Οι προϋπολογισμοί υποτάσσονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης σημείωσε ο εισηγητής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κ. Κωτσαντής, προσθέτοντας πως πρόκειται για αναδιανομή του πλούτου. «Γίνεται μια τεράστια επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Οι προϋπολογισμοί είναι μια μόνιμη μεταφορά βαρών στις πλάτες των μόνιμων υποζυγίων», τόνισε, με αφορμή και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες. «Ακούγονται ήδη τα χρυσά μαχαιροπίρουνα που ακονίζονται για τα χρηματοδοτικά πακέτα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό στήριξη σε ανέργους και λαϊκές οικογένειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ αναφορά έκανε και στη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, σημειώνοντας την πλήρη απουσία διαλόγου και διαβούλευσης, και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστας Αναγνώστου, όπως και τα προηγούμενα έξι χρόνια, όπως ανέφερε. «Οι προϋπολογισμοί αυτοί είναι καθοδηγούμενοι από τη ληστρική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μέσος Ηπειρώτης ακούει τα προγράμματα αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί βιώνει δραστική μείωση εισοδημάτων και περαιτέρω φτωχοποίηση», ανέφερε.

Απαντήσεις από τον περιφερειάρχη

«Δεν υπάρχουν κενά για να πείτε κάτι», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην αντιπολίτευση που συνολικά καταψήφισε, και έδωσε επιμέρους απαντήσεις σε ζητήματα που τέθηκαν, υπερασπιζόμενος το έργο της περιφερειακής αρχής. «Δεν ξέρετε ότι μας δούλευε ο κ. Σπίρτζης επί πέντε χρόνια; Δεν ξέρετε ότι έχουμε παραδώσει τόσες μελέτες; Επειδή λένε διάφορα για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά , περιλαμβάνει 13 ανισόπεδους κόμβους. Μια επανάσταση στην περιοχή μας, για την οποία καταφέραμε και οι απαλλοτριώσεις και οι κατασκευές να είναι για τετράιχνος», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα βάζει με τον κ. Σπίρτζη, γιατί από τότε ήξερε ότι δε χρηματοδοτείται τετράιχνος με βάση τους κυκλοφοριακούς κόμβους. «Παντού κρυβόταν η αλήθεια και εμείς καταφέραμε να κάνουμε πράξη την κατασκευή αυτού του δρόμους», σημείωσε.

«Μήπως ζείτε μόνο με το όνειρο των εκλογών, μην καταφέρετε κάτι περισσότερο;. Έχετε επαφή με τον κόσμο, με την πραγματικότητα;», σημείωσε, προφανώς απευθυνόμενος στον κ. Ριζόπουλο, που αναφέρθηκε σε «προεκλογική τροχιά».

Επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανεπάρκεια και με αφορμή το Κλειστό Γυμναστήριο της Ξιφασκίας σημείωσε πως είναι το πρώτο έργο των Ολυμπιακών που μεταφέρεται και αξιοποιείται. «Μπορεί να μην πείσατε την παράταξής σας, αλλά το είδατε και εσείς και ο κ. Δημητρίου και σας ευχαριστώ γι’ αυτό», σημείωσε, ενώ απάντησε και στον κ. Λιούρη για το Πάρκο Τεχνολογίας, λέγοντας πως δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες και προσελκύει άτομα υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Ειδικά για το Περιφερειακό Ταμείο, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως το Ταμείο αυτό είναι του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απέρριψε τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι στόχος είναι η ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ανεργία στην περιοχή, αλλά αντίθετα οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους.

«Δε σας νοιάζει να λύσετε προβλήματα, φασαρία να γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα. «Είπατε καμιά καλή κουβέντα σε αυτούς που δουλεύουν νύχτα μέρα. Δεν περίμενα καλές κουβέντες, αλλά να πείτε απέχουμε», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση «αδιάβαστη» ως προς τον νόμο, που δεν επιτρέπει αρνητική ψήφο χωρίς αιτιολόγηση, αλλά αποχή.

Και ανταπαντήσεις

«Εμείς δεν απαξιώσαμε το έργο της Περιφέρειας, αλλά επισημάναμε τις ελλείψεις και γι’ αυτό θα έπρεπε να μας ευχαριστείτε», σημείωσε ο κ. Ζάψας, στη δευτερολογία του, ενώ στον περιφερειάρχη απευθύνθηκε και ο κ. Λιούρης, δηλώνοντας θιγμένος από τη θέση που εξέφρασε και εξηγώντας πως αυτό για το οποίο εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το Πάρκο, είναι πως θα διαχυθεί η τεχνολογία προς όφελος της περιοχής.

Στην περιφερειάρχη επιχείρησε να απαντήσει η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Κιτσανού, επικρίνοντας την απαξιωτική για την αντιπολίτευση τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη, ενώ και ο Γ. Πρέντζας απέρριψε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανεργία στην Ήπειρο. «Το ποιος έχει σχέση με την πραγματικότητα θα το δούμε και στη συζήτηση για την πανδημία… Έχει το θράσος του 57% και λυπάμαι γι’ αυτά που άκουσα από το στόμα του περιφερειάρχη», είπε.

«Η ζωή είναι αγώνας και κερδίζεται με αγώνες, όχι με ντουντούκες και συνθήματα. Αν ήσασταν τόσο καλοί, θα είχε αλλάξει η ανθρωπότητα, αλλά είσαστε ελάσσονες δυνάμεις. Δε σας προβληματίζει αυτό; Ο κομμουνισμός, σοσιαλισμός πέθανε. Και στα νοσοκομεία εμείς την κάνουμε την δουλειά, όχι εσείς. Και εγώ αισθάνομαι κάθε ημέρα ελεύθερος να λέω αυτό που πιστεύω», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης, ενώ διευκρίνισε πως «σαν πρόσωπα σας υπολήπτομαι».

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας