ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έδινε ασίστ ο πρωθυπουργός, σκόραραν οι υπουργοί

Ούτε σε προεκλογική περίοδο δεν έγιναν τόσες ανακοινώσεις όσες έκαναν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί της κυβέρνησής του, κατά την επίσκεψή τους στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Χρηματοδότηση του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, ανάπλαση- αξιοποίηση της παραλίμνιας οδού, δημιουργία ενός μεγάλου data center, επίλυση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας, σε συνδυασμό με τη δέσμευση χρηματοδότησης από το υφυπουργείο Αθλητισμού της μετατροπής της πρώην Ολυμπιακής εγκατάστασης ξιφασκίας σε έναν σύγχρονο πολυχώρο, καθώς και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, χώρεσαν σε μία μικρότερης της μίας ώρας επίσκεψη, με τον πρωθυπουργό να έχει τον ρόλο συντονιστή των εξαγγελιών.
Η πιο σημαντική εξαγγελία –αναμενόμενη βέβαια- αφορούσε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, ο οποίος επιστρέφει από την Περιφέρεια Ηπείρου στο υπουργείο Υποδομών και χαρακτηρίζεται εθνικό έργο. Η χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΕΣΠΑ 2021-2027, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να κάνει γνωστό ότι το έργο έχει καταστεί επιτέλους επιλέξιμο και να δεσμεύεται για δημοπράτηση εντός του 2022.
«Στο υπουργείο λύνουμε εκκρεμότητες πολλών ετών. Σήμερα είναι η ώρα της Ηπείρου. Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα ένα εμβληματικό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, στάθηκε και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, κάνοντας και επιμέρους ανακοινώσεις για έργα οδικής ασφάλειας 55 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο.
Στη μεγάλη εθνική και γεωπολιτική σημασία του δρόμου, ο οποίος αποτελεί φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού και του Ε65, στάθηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είχε δώσει σαφή κατεύθυνση να δοθεί μια βιώσιμη λύση. «Και η λύση αυτή δόθηκε με τη σωστή διαστασιολόγηση», ανέφερε, κάνοντας λόγο για έναν δρόμο σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλή. Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, το τμήμα Γιάννενα- Καλπάκι 45 χλμ. έχει μελετητική ωριμότητα, ενώ για υπόλοιπα 24 χλμ. (Καλπάκι – Κακαβιά) δεν έχουν ακόμη, αλλά σύντομα θα έχουν κι έτσι μπορεί το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2022.
«Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα της αλλαγής της Ηπείρου. Ενώνεται η Ήπειρος με τα Βαλκάνια. Σήμερα αλλάζετε τη μοίρα της Ηπείρου», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ενώ, σε παρέμβασή του αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών, έκανε και επισήμως γνωστό ότι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» θα χρηματοδοτηθούν το τμήμα Καμπή Φιλιππιάδας – Πρέβεζα (έως τον κόμβο του Ζέφυρου) και το Πάργα – Μεσοπόταμος, που ανήκουν επίσης στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

12 εκατ. ευρώ για την παραλίμνια περιοχή

Η δεύτερη εξαγγελία αφορούσε το έργο, το οποίο είχε συζητήσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και είχε γίνει προσπάθεια να κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει σχετικές πληροφορίες.
Τελικά, την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο κ. Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ, ένα έργο ανάπλασης – αξιοποίησης – προστασίας της Παμβώτιδας, που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές θέσεις θέασης και αναψυχής, καθώς και ένα δίκτυο πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων, περιμετρικά της λίμνης.

Data center και Unesco

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και στην υποδομή data center που πρόκειται να αναπτυχθεί στα Γιάννενα, έπειτα από την συνεργασία του περιφερειάρχη Ηπείρου και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη.
«Το σχέδιο για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «τα Γιάννενα μπαίνουν γρήγορα και δυναμικά στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πολιτιστική κληρονομιά, με αφορμή την υποβολή της πρότασης από το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη των ελασμάτων της αρχαίας Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO. «Αξίζει αυτή την παγκόσμια αναγνώριση η περιοχή όπως και το Ζαγόρι, που παρά τις μικρές καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού θα κατατεθεί ο φάκελος τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Δασωμένοι αγροί και σταβλικές εγκαταστάσεις

Μορφή εξαγγελίας, έστω και «ξαναζεσταμένης», καθώς πρόκειται για δεσμεύσεις που δεν ακούγονται για πρώτη φορά στην Ήπειρο, είχαν και τα όσα είπαν οι ηπειρώτες υφυπουργοί, στους οποίους επίσης έδωσε τον λόγο ο πρωθυπουργός.
Στον οριζόντιο αποχαρακτηρισμό στρεμμάτων, που ήταν κάποτε αγροτικά και σήμερα έχουν καλυφθεί από δασική βλάστηση, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, κάνοντας αναφορά στις εκτάσεις στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος στάθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αναφέρθηκε, τέλος, ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση απέδειξε πως και θέλει και μπορεί.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας