ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοίγει ο δρόμος για δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

Τον «γόρδιο δεσμό» της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εμφανίζεται αποφασισμένη να κόψει η Περιφέρεια Ηπείρου, βάζοντας ένα τέλος στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για το πώς αυτή πρέπει να εκτελεστεί.

Ήδη από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τα μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου και τους δημάρχους της Ηπείρου στο διοικητήριο της Περιφέρειας, είχε ξεκαθαριστεί από την πλευρά της περιφερειακής αρχής ότι η δοκιμαστική λειτουργία είναι μέρος της σύμβασης που έχει υπογράψει ο ανάδοχος για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των ΣΜΑ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενταχθεί στη σύμβαση για την κανονική λειτουργία των ΣΜΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης απέστειλε σήμερα έγγραφο προς τους δήμους της Ηπείρου, με το οποίο τους καλεί να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα προσωπικού για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του
εξυπηρετούντος έκαστο Δήμο ΣΜΑ. Το έγγραφο έχει ως αποδέκτες τους δημάρχους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Μετσόβου, Γ. Καραϊσκάκη, Κ. Τζουμέρκων, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Εξαιρούνται ο δήμαρχος Πρέβεζας, καθώς ο ΣΜΑ δεν έχει αποπερατωθεί, οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων, Πάργας και Σουλίου, καθώς η κατασκευή ΣΜΑ προβλέπεται σε επόμενη φάση, και ο δήμαρχος Δωδώνης, λόγω εγγύτητας με το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων.
Η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα δώσει μια ανάσα στους δήμους, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι. Κόστος που δε μεταφράζεται μόνο σε καύσιμα, αλλά και σε εργατοώρες των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων, όπως και στην καταπόνηση των απορριμματοφόρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν να διανύουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων ανά μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Βέβαια, από την άλλη, οι δήμοι καλούνται να βρουν προσωπικό για να λειτουργήσουν τους ΣΜΑ, που στους περισσότερους δεν περισσεύει, καθώς η υποστελέχωση αποτελεί μια μόνιμη τα τελευταία χρόνια «πληγή». Ωστόσο, κάποιοι δήμοι, όπως ο Δήμος Ζϊτσας, εμφανίζονται έτοιμοι να ανταποκριθούν, ενώ για όσους δηλώσουν αδυναμία, από την πλευρά της περιφερειακής αρχής διαμηνύεται ότι υπάρχει τρόπος να τους παρασχεθεί συνδρομή.
Η σημασία της κίνησης του περιφερειάρχη Ηπείρου να ζητήσει προσωπικό για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία και σε σχέση με τη γενικότερη αντιπαράθεση που υφίσταται με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αφενός γιατί πλέον δε θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τους δήμους της Άρτας, που εξακολουθούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους ανεπεξέργαστα στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και όχι στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, αφετέρου γιατί θα καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μέσα και προσωπικό. Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, καθώς οι ανάγκες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό, σε περίπτωση που η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων βρει τον τρόπο να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας των ΣΜΑ σε ιδιώτη.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου