ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έστειλαν μήνυμα και αναμένουν αντιδράσεις (φωτορεπορτάζ)

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια διαδήλωσαν, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και εργαζόμενοι του κλάδου, σε μια κινητοποίηση που οδήγησε στο κλείσιμο πάνω από το 95% των καφέ και εστιατορίων της πόλης, αλλά και άλλων παρεμφερών καταστημάτων του χώρου, όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία.

Μαζί με τα καταστήματα της εστίασης, ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή και των εμπορικών καταστημάτων, κυρίως των μικρών και μεσαίων, της πόλης, που ακολούθησαν την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και δεν άνοιξαν πριν τις 12 το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την εστίαση αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού και ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.
Η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ζητώντας περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, που, με τα τελευταία μέτρα, βλέπουν τους τζίρους τους να έχουν μειωθεί δραματικά.
Στα Γιάννενα η καθολική σχεδόν συμμετοχή των επιχειρήσεων στην κινητοποίηση γέμισε ικανοποίηση το Σωματείο «Παμβώτις», ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της πορείας ήταν το ειρωνικό χειροκρότημα των διαδηλωτών μπροστά από κατάστημα που λειτούργησε κανονικά.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Τάτσης χαρακτήρισε πρωτοφανές το κλείσιμο τόσου μεγάλου αριθμού των καταστημάτων της πόλης, ευχόμενος η κυβέρνηση να εξετάσει την κατάσταση και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Απάντηση έδωσε και σε πολλά κυβερνητικά στελέχη, που τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματολογούν, λέγοντας πως η εστίαση είναι ο κλάδος που στηρίχθηκε περισσότερο από όλους. Όπως τόνισε, οι ενισχύσεις δόθηκαν με τη μορφή των επιστρεπτέων, που σημαίνει ότι τώρα καλούνται να τις αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που είχαν «παγώσει», αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν έλαβαν καμία ενίσχυση ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου την περίοδο του lock down να μπορέσουν να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. «Αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κόσμος, ότι την περίοδό αυτή που ήμασταν κλειστοί, έπρεπε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να πληρώσουμε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, όπως ποσοστά από ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.», σημείωσε.
Ο κλάδος της εστίασης, πάντως, αναμένει τις αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με τον κ. Τάτση να σημειώνει πως η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει το επόμενο διάστημα και στην πόλη μας, όταν ο καιρός δε θα είναι σύμμαχος. Ήδη, όπως είπε, η κίνηση είναι εξαιρετικά χαμηλή μετά τα τελευταία μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αφού αφενός οι πολίτες φοβούνται αφετέρου οι περισσότερες παρέες είναι μεικτές, με αποτέλεσμα να μην επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους.
Τον δρόμο του αγώνα ως μονόδρομο για να ακούσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους, να πάρει πίσω τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να λάβει μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πραμαντιώτης.
Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, εκφράζοντας τη στήριξή του στον κλάδο της εστίασης και σημειώνοντας πως, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη ενίσχυση από την πολιτεία, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό

Ολίγων λεπτών λόγω βροχής η διαμαρτυρία

Η Ελένη Κιοσσέ νέα πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο