ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Λουκέτο» διαμαρτυρίας στην εστίαση

Για δεύτερη φορά μέσα στην περίοδο της πανδημίας, οι επιχειρηματίες της εστίασης κλείνουν τα καταστήματά τους, ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να μη βάλουν οριστικό λουκέτο.

Η επιχειρηματίες της εστίασης σε ολόκληρη τη χώρα, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των κατά τόπους σωματείων, κλείνουν τα καταστήματα αύριο Τρίτη, έχοντας στο πλευρό τους σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, και τους Εμπορικούς Συλλόγους. Στα Γιάννενα οι επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα καταστήματά τους, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία, στην οποία θα συμμετέχει και ο εμπορικός κόσμος.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους επιχειρηματίες της εστίασης, ήταν η ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων, από την εφαρμογή των οποίων είδαν πτώση του τζίρου κατά 80% τις καθημερινές και κατά 30-40% τα Σαββατοκύριακα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης. «Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο λοκντάουν, η πτώση του τζίρου είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε απολύσεις και τελικά σε κλείσιμο των καταστημάτων μας, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη», τόνισε.
Οι επιχειρηματίες ζητούν, μεταξύ άλλων, τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, την επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους επαγγελματίες στην εστίαση εκφράζουν και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με τη διοίκηση να έχει αποφασίσει στάση εργασίας από το πρωί της Τρίτης έως τις 12 το μεσημέρι.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, φορτωμένοι με όλα τα βάρη, που μας άφησε η κυβερνητική πολιτική. Φορολογία “σαν να μην πέρασε μια μέρα”, χρέη βουνό, που λήγουν το επόμενο διάστημα, ακρίβεια σε πρώτες ύλες και είδη λαϊκής κατανάλωσης, που κατατρώει ότι απέμεινε από το εισόδημα μας, φόβο μην αρρωστήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας και αναγκαστούμε να κλείσουμε χωρίς καμία αποζημίωση. Τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, λιανικού εμπορίου κομμωτηρίων κ.λπ. είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης για την πανδημία. Η κυβέρνηση, χωρίς να πάρει το παραμικρό μετρό στήριξης για τους μικρούς επαγγελματίες, βάφτισε “μικρή αναστάτωση” τη μετατροπή των εμπόρων σε ελεγκτές μέσα στα μαγαζιά τους, υπό την απειλή δυσβάσταχτων προστίμων», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Πραμαντιώτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αξιοποιεί τους επαγγελματίες ως μοχλό πίεσης προς τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.
«Οι μικροί επαγγελματίες δε θα γίνουμε ο αποδιοπομπαίος τράγος, προκειμένου να αθωωθεί η κυβερνητική πολιτική», τόνισε και αναφέρθηκε στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, αλλά και στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό