ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απομείναμε στην υπογραφή της σύμβασης

Σε έναν συνοπτικό απολογισμό διετίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, ο οποίος επαναλαμβάνει πολλά απ’ όσα είχαν παρουσιαστεί και στον ετήσιο απολογισμό, προχώρησε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας.

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά αναμφίβολα την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 15.000.000 ευρώ, αν και δεν προτάσσεται στον απολογισμό. Κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει και με το ότι οι διαδικασίες δεν εξελίσσονται με τον αναμενόμενο ρυθμό, αν και ο κ. Μπαρτζώκας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις, τις οποίες προβάλλει ο ανάδοχος για την εδαφολογική βελτίωση.
«Όντως υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα του εδάφους στο σημείο όπου πρόκειται να γίνει η επέκταση του βιολογικού. Έχουν δοθεί εντολές για επιπλέον γεωτρήσεις, ώστε να εξεταστεί η ποιότητα του εδάφους, στις οποίες τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΙ και νομικός σύμβουλος – εξωτερικός και αυτός- θα αποφανθούν αν απαιτείται περαιτέρω βελτίωση του εδάφους, με ποιον τρόπο και ποιο είναι το κόστος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δε θα βαρύνει τους δημότες των Ιωαννίνων, θα γίνει μία αίτηση στην Αθήνα για να εξασφαλίσουμε μια επιπλέον χρηματοδότηση. Το έργο είναι μελέτη- κατασκευή, γι’ αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Πρώτα πρέπει να γίνει η μελέτη και μετά η κατασκευή», ήταν η απάντηση που έδωσε στον επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστο Πατσούρα.
Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από το ύψος της οικονομικής απαίτησης που προβάλλει η ανάδοχος εταιρεία, όσο και από τις διαδικασίες που έχουν κινηθεί από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ.
Η ιστορία ξεκινά ουσιαστικά από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης και την άμεση σχεδόν έναρξη της γεωλογικής έρευνας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.», από την έρευνά της προκύπτουν ανάγκες επιπλέον εργασιών θεμελίωσης, με το εκτιμώμενο από την πλευρά της κόστος να φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι αντιληπτό, πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος, το οποίο δεν είχε προϋπολογιστεί. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η προσφορά που κατέθεσε, λάμβανε υπόψη της διαφορετικά στοιχεία από αυτά που προκύπτουν από τις έρευνες, τις οποίες η ίδια κλήθηκε να διεξάγει στο πλαίσιο της μελέτης, που αποτελεί συμβατική της υποχρέωση για να προχωρήσει στην κατασκευή.
Η ΔΕΥΑΙ, από την πλευρά της, δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να συναινέσει στην απαίτηση και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον τεχνικό της σύμβουλο να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα των επιπλέον εργασιών θεμελίωσης, το εύρος τους και το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχική εκτίμηση είναι ότι απαιτούνται επιπλέον εργασίες στο τμήμα που υπήρχε αποθηκευμένη λυματολάσπη και η οποία έχει απομακρυνθεί σε ποσοστό 90%, όπως αναφέρει στον απολογισμό διετίας ο κ. Μπαρτζώκας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το επιπλέον κόστος, αλλά και πόσο είναι αυτό. Η ΔΕΥΑΙ θα απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο, ο οποίος καλείται να γνωμοδοτήσει για το αίτημα της υπερσυμβατικής αποζημίωσης, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος καλείται να προσδιορίσει το κόστος. Το καλό νέο είναι σε μια πρώτη επαφή με τη διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το έργο «Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ιωαννίνων», διεφάνη ότι υπάρχει δυνατότητα συμπληρωματικής χρηματοδότησης.
Μία σημαντική παράμετρος είναι ο χρόνος, καθώς τα περιθώρια είναι έτσι κι αλλιώς στενά, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί μέχρι να φτάσουμε στη συμβασιοποίηση του έργου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, στη χθεσινή του συνεδρίαση, έλαβε απόφαση παράτασης τμηματικής προθεσμίας περαίωσης του έργου, που αφορά στην ουσία την παράδοση των οριστικών μελετών. Η παράταση αυτή δεν επηρεάζει το τελικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι απαιτούνται γρήγορες κινήσεις και άμεση αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων, διαφορετικά ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσης είναι μεγάλος και άμεση συνέπεια θα είναι η απένταξή του, που θα σημάνει την οικονομική καταστροφή της ΔΕΥΑΙ.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών