ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Κόνιτσας – Στην αντιπολίτευση η ευθύνη για τη μη εκμίσθωση δασικών συστάδων

Στις παρατάξεις «Ο Τόπος που θέλω να Ζω» με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανό και «Ο Τόπος μας μπροστά» με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπασπύρου χρεώνει ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου την ευθύνη για το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι εκμισθώσεις δασικών συστάδων του δήμου Κόνιτσας.

Όπως επισημαίνει, με τον Ν. 4423/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να βάλει τάξη στο δαιδαλώδες σύστημα των δασικών συνεταιρισμών, ώστε οι συνεταιρισμοί που θα δημιουργηθούν, να καλύπτουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Βάσει των διατάξεων, στον δήμο Κόνιτσας δημιουργήθηκαν τρεις συνεταιρισμοί, ενώ πριν υπήρχαν πάνω από 40.
Η δημοτική αρχή, με εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Δ. Χήρα, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο στις 31 Ιουλίου 2020 την απευθείας εκμίσθωση των λημμάτων στους νόμιμους τρεις υφιστάμενους συνεταιρισμούς. Η απόφαση εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου, του κ. Παπασπύρου και του κ. Σδούκου, ενώ η μειοψηφούσα παράταξη του κ. Σπανού ζήτησε το 1/3 της ξυλείας να δημοπρατηθεί. Για λόγους, οι οποίοι δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου του δήμου Κόνιτσας, η απόφαση ανακλήθηκε με μια εκ νέου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Έκτοτε, όπως σημειώνεται, το θέμα επανέρχεται συνεχώς εδώ και 15 μήνες στο δημοτικό συμβούλιο, όπου καταψηφίζεται από τις παρατάξεις του κ. Παπασπύρου και του κ. Σπανού (ο κ. Σδούκος εμμένει στην αρχική του θέση).
Σε νεότερη συνεδρίαση, ο κ. Παπασπύρου ζήτησε ένα τμήμα των ξύλων να δημοπρατηθεί, αλλάζοντας θέση (απόφαση Δ.Σ. 114/4-12-2020), η δε παράταξη του Β. Σπανού σε επόμενη συνεδρίαση θεωρεί ότι στους νόμιμους συνεταιρισμούς υπάρχουν «μαϊμού» δασεργάτες (απόφαση Δ.Σ. 68/2021). Με νεότερη πρόταση του αντιδημάρχου κ. Χήρα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, προτάθηκε 1.000m³ περίπου να δημοπρατηθούν (απ. Δ.Σ. 60/14-07-2021, απ. Δ.Σ. 68/31-08-2021, 67/2021), όμως ο κ. Παπασπύρου και η παράταξή του και πάλι καταψήφισαν.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή Κόνιτσας σημειώνει ότι οι δύο παρατάξεις του κ. Παπασπύρου και του κ. Σπανού, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, εκμεταλλευόμενες την πλειοψηφία τους στο Δ.Σ., έλαβαν απόφαση παράτασης μίσθωσης εκμετάλλευσης δασικών προϊόντων, η οποία αφορούσε συνεταιρισμούς που δεν είχαν προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο 4423/2011 διαδικασίες, η οποία κρίθηκε παράνομη από την Αποκεντρωμένη και από την ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 Κ.Δ.Κ.
«Το ότι δεν έγινε ακόμα η κατανομή των λημμάτων στους δασικούς συνεταιρισμούς, οδηγεί τους δασεργάτες μας σε απόγνωση, πολλοί εκ των οποίων μας τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και, επιπλέον, ο δήμος μας χάνει σημαντικά έσοδα. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εμπόρων ξυλείας μέσω του τύπου δεν πτοούν τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, καθώς εμείς θα λειτουργούμε με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, σεβόμενοι τους εναπομείναντες δασεργάτες και τον τόπο μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου.

Σχετικά άρθρα

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση

Σε ενίσχυση του ρεύματος από Ισραήλ προσδοκά ο Δήμος Κόνιτσας