ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γεννά αντίδραση η προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης

Σε μετωπική σύγκρουση στα δικαστήρια και τους δρόμους εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους εκπαιδευτικούς με επίδικο την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ προκήρυξαν 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος, εκφράζουν την οργή τους για την τακτική που ακολουθεί η υπουργός, καταφεύγοντας στα δικαστήρια για να κάμψει τις αντιδράσεις.

Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση αλλά όχι άμεσα εκτελεστέα, οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών προσέφυγαν στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών. Όμως το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη την Πέμπτη, ζητώντας η πρωτοβάθμια απόφαση να καταστεί άμεσα εκτελεστέα και το δικαστήριο να επιβάλλει ποινές σε όσους εκπαιδευτικούς δεν την εφαρμόσουν. Η έφεση ορίστηκε να εκδικαστεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Εν αναμονή πάντως των δικαστικών αποφάσεων, οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να συσπειρώνονται όλο περισσότερο, με τους προέδρους των συνδικαλιστικών οργάνων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστα Παργανά και Στέφανο Μιχάλη να καλούν τους συναδέλφους τους, αλλά και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις. Ειδικά για την εφαρμογή της αξιολόγησης, εκτιμούν ότι θα οδηγήσει όχι μόνο σε απολύσεις εκπαιδευτικών, αλλά ακόμη και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Η απεργία των εκπαιδευτικών έχει και την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, την κήρυξη απεργίας αποχής για τους εκπαιδευτικούς από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας κατέθεσε και νέα αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, κάνοντας λόγο για «αυταρχικό κατήφορο» της υπουργού και της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων

Δε τη φοβούνται, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα

Γεωργία Χαλάτση

Η αξιολόγηση τους έβγαλε ξανά στον δρόμο