ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η κλιματική κρίση αναβαθμίζει τη σημασία της πρόγνωσης

Ζητούμενο αποτελεί η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο να προβούν στις κατάλληλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, που πλέον είναι μια πραγματικότητα.

Η βελτίωση των σχέσεων της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτεία έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύει η συνεχής αυξανόμενη αποτελεσματικότητα σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρίας Παναγιώτης Νάστος από τα Γιάννενα, όπου πραγματοποιείται το 15ο Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ωστόσο αποτελεί χρέος των επιστημόνων η ευαισθητοποίηση των φορέων της πολιτείας ώστε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές, να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.
«Στις αρχές του 2000 μιλούσαμε για κλιματική μεταβολή, τώρα μιλάμε για κλιματική κρίση. Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα συζητηθούν και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα είναι χρήσιμα για την κοινωνία και τους φορείς», σημείωσε.
Βέβαια στην ενίσχυση των δυνατοτήτων για αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων έχει συμβάλλει καθοριστικά η τεχνολογική εξέλιξη, με τους επιστήμονες να μπορούν να κάνουν πλέον πιο ακριβείς προβλέψεις 6 ή 7 ημερών, με πολύ μεγάλη πιθανότητα επαλήθευσης, αλλά και να χρησιμοποιούν μοντέλα για την πρόβλεψη της διαμόρφωσης του κλίματος σε βάθος χρόνου.
Το συνέδριο, που ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Δευτέρας, είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, όπου είχε φιλοξενηθεί και το 2002, ενώ γίνεται με υβριδική μορφή, καθώς οι μισοί από τους 225 συνέδρους παρακολουθούν και μετέχουν μέσω του διαδικτύου.
Τα θέματα του συνεδρίου γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, όπως τόνισε ο καθηγητής Μετεωρολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Άρης Μπαρτζώκας. «Αυτό συμβαίνει γιατί κόσμος απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόγνωση, όπως και στον τομέα της κλιματολογίας, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη έρθει. Αναφορικά με τη φυσική της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, επίσης παραμένει στην επικαιρότητα, αφού συνεχώς μιλάμε για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.
Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου απεύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, καλώντας τους συνέδρους να γνωρίσουν την πόλη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης των φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών αλλά και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά άρθρα

Κλιματική κρίση και Δήμος Ιωαννιτών

Σπύρος Ζαφείρης

Στα Γιάννενα το 15o Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας