ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε αυξημένη ετοιμότητα και ο δήμος Ιωαννιτών

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία του δήμου Ιωαννιτών, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και κυρίως των ενισχυμένων ανέμων, ετοιμότητα που θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, όπως η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και η Πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες σε περιοχές όπως το αισθητικό δασύλλιο και, πέρα από την επιτήρηση, να καταγράφει εστίες απορριμμάτων ή άλλων υλικών και να ενημερώνει άμεσα την αρμόδια υπηρεσία.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.
Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Ο δήμος Ιωαννιτών και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Γιώργος Λώλης απευθύνουν, για μια ακόμη φορά, έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για κανένα λόγο να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και να μην εκτελούν εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν εστία φωτιάς, ιδιαίτερα δε χωρίς να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης.
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο πρόληψης, γενικότερα, μιας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής θα είναι ολοένα και συχνότερα, ο κ. Λώλης τόνισε πως η Πολιτική Προστασία του δήμου συνεχίζει τις μελέτες πυροπροστασίας και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε θέματα αντιπυρικών ζωνών.
«Αυτή την περίοδο βασικό είναι ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών και της παρόδιας βλάστησης, καθώς και να παροτρύνουμε συνεχώς τους πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους για να μην έχουμε προβλήματα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών