ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φταίει ο αλγόριθμος» για τους λογαριασμούς άνευ λογικής

Άνευ λογικής είναι οι λογαριασμοί που εκδίδει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, με τους καταναλωτές να αδυνατούν να αντιληφθούν πώς ξαφνικά καλούνται να πληρώσουν ποσά αναντίστοιχα με το νερό που καταναλώνουν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Δημήτρη Καλογήρου, τοπογράφου μηχανικού, που διατηρεί το γραφείο του στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της πόλης. Η κατανάλωση που κάνει, είναι ελάχιστη, καθώς ουσιαστικά στο γραφείο υπάρχει μόνο μία τουαλέτα. Κατά συνέπεια, επί σειρά ετών πληρώνει το πάγιο συν ένα μικρό ποσό για τα ελάχιστα κυβικά κατανάλωσης, περίπου 18-20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.
Ωστόσο, στον τελευταίο λογαριασμό, που αντιστοιχεί στο 4ο δίμηνο του 2021, είδε να του έχει χρεωθεί το ποσό των 54 ευρώ, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια καταμέτρηση, από τη στιγμή που ο λογαριασμός είναι έναντι. Με απλά λόγια, του χρεώθηκε ένα ποσό που δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση σε σχέση με τους προηγούμενους λογαριασμούς, ούτε φυσικά μπορεί να αποδοθεί σε αυξημένη κατανάλωση, αφού είναι ξεκάθαρο πως μέτρηση δεν έγινε.
Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Καλογήρου με υπαλλήλους της ΔΕΥΑΙ, η μόνη απάντηση που πήρε, ήταν πως φταίει ο αλγόριθμος και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι δικές τους. Το πώς, βέβαια, ο αλγόριθμος αποφασίζει να χρεώσει κάποια μέρα ένα τριπλάσιο ποσό σε σχέση με εκείνο που χρέωνε μέχρι τώρα, παραμένει ανεξήγητο.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης

Με ισχυρά επιχειρήματα στον διάλογο η ΕΔΕΥΑ