ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε θέλει να ζυμώσει» το υπουργείο Υποδομών

«Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Η παροιμία αυτή βρίσκει πιστή εφαρμογή στην περίπτωση των μελετών για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, οι οποίες καρκινοβατούν για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το υπουργείο Υποδομών, θέλοντας προφανώς να αποφύγει την πολιτική πίεση για άμεση χρηματοδότηση που θα δημιουργήσει η ύπαρξη ενός ώριμου έργου, κρύβεται πίσω από τη μη ολοκλήρωση των μελετών, οι οποίες και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ποτέ, από τη στιγμή που δίνει παρατάσεις με μεγάλη ευκολία.
Την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης υπέγραψε την απόφαση μιας νέας παράτασης, ενός έτους αυτή τη φορά, για την ολοκλήρωση της μελέτης της οδού σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό. Κατά συνέπεια, η ολοκλήρωση των μελετών παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2022, χωρίς, βέβαια, κανείς να βάζει το χέρι του στη φωτιά.
Η μελέτη, με συνολική δαπάνη τα 4,5 εκ. ευρώ, υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2009 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν τον Αύγουστο του 2010, αλλά ακόμα παραμένει άφαντη, καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη, με διάφορες αιτιολογίες κάθε φορά. Η τελευταία παράταση δόθηκε, επειδή θα απαιτηθεί επιπρόσθετος χρόνος για την εξασφάλιση των υπολειπόμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και για να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις που αφορούν το τμήμα Καμπή – Φιλιππιάδα.

Ευθύνες της περιφερειακής αρχής βλέπουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για την οδική απομόνωση της Πρέβεζας καταλογίζουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή την έγκριση παράτασης έως τον Ιούνιο του 2022 της συνολικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της μελέτης για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό.
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» υπενθυμίζουν μια δήλωση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2019, ο οποίος, με αφορμή τότε μία ακόμη παράταση στην προθεσμία της μελέτης, είχε αναφέρει ότι θα πάει στο υπουργείο να δει τι υπάρχει. «Δυστυχώς ακόμα να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει…», σχολιάζει η παράταξη Ριζόπουλου και συνεχίζει: «Και η τρίτη θητεία Καχριμάνη – Ιωάννου αποδεικνύεται αναποτελεσματική για τους πολίτες της Πρέβεζας. Και οι δύο φέρουν σοβαρές ευθύνες για την απομόνωση, στην οποία παραμένει η Πρέβεζα, σε ό,τι αφορά τις οδικές υποδομές και ειδικά στο θέμα της μελέτης για τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων, αφήνοντας μοιρολατρικά τον χρόνο να περνά σε βάρος των Πρεβεζάνων. Τώρα, μπροστά σε μια νέα παράταση και το σοβαρό ενδεχόμενο οριστικής παραπομπής της μελέτης στις ελληνικές καλένδες, για μια ακόμα φορά αδυνατεί να αντιδράσει. Η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου έχει αποδείξει πολλές φορές την ανικανότητά της. Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες είναι οι αρνητές της ανάπτυξης στην Ήπειρο.

Εν αναμονή τοποθέτησης

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, διαβλέποντας την απροθυμία του υπουργείου Υποδομών να ολοκληρώσει τις μελέτες, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να παραδοθεί άμεσα στην περιφέρεια Ηπείρου όποια μελέτη υπάρχει και να ολοκληρώσει η ίδια τις μελέτες. Κάτι, ωστόσο, που δεν έχει γίνει, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις υποψίες πως δεν ευθύνεται μόνο ο μελετητής, αλλά και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας για τους οδικούς άξονες

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου