ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φόβοι για αποστελέχωση των δομών φροντίδας

Επικροτεί την εξαγγελία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), αλλά εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών μετά τις 16 Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία εμβολιασμού και οι μη εμβολιασμένοι θα οδηγηθούν σε αναστολή.

«Έπρεπε να γίνει αυτή η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, όταν ξέρουμε ότι το 40% των θανάτων στον κόσμο σημειώθηκε σε κλειστές δομές. Ένας εργαζόμενος μπορεί να πάρει στον λαιμό του μεγάλο αριθμό, δεκάδες ηλικιωμένους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ Στέλιος Προσαλίκας, μιλώντας στον «Η.Α.», και πρόσθεσε πως μπορεί το μέτρο αυτό να ωθήσει κάποιους να πειστούν και να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. «Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά τις 16 Αυγούστου, με τους ανθρώπους που επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο είτε για λόγους πεποιθήσεων είτε για λόγους φοβίας, ή για οποιονδήποτε λόγο», σημείωσε ο κ. Προσαλίκας, επισημαίνοντας πως αφενός θα υπάρξει ζήτημα αποστελέχωσης δομών σε μια περίοδο αδυναμίας εξεύρεσης εργαζομένων, αφετέρου ζήτημα οικονομικό.
«Τι θα γίνει αν υπάρχει αδυναμία λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης, από τη στιγμή που οι δομές αυτές δεν μπορούν να κλείσουν ούτε για μισή μέρα, ούτε να λειτουργήσουν με λιγότερους υπαλλήλους. Υπάρχει πιθανότητα κάποια διοίκηση να σου πει ότι αδύνατο να τη λειτουργήσω. Επίσης, είναι και οικονομικό ζήτημα. Αυτοί οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε αναστολή, κάποια στιγμή θα λήξει ο χρόνος αναστολής τους και θα πρέπει να πάρουν αποζημίωση. Ποιος θα τη δώσει από τη στιγμή που μπορεί να είναι από τα καλύτερα στελέχη σου ή πολλά χρόνια εργαζόμενοι και να αδυνατείς να δώσεις το ποσό;», σημείωσε.
Βασικό ζητούμενο, πάντως, είναι ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις δομές αυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΜΦΗ, στις ιδιωτικές δομές το ποσοστό μη εμβολιασμένων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τις δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν σε φορείς της εκκλησίας. «Δυστυχώς η πόλη σας έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στη μεγάλη δομή, που είναι μια από τις καλύτερες στην χώρα, αυτή των Ζωσιμάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά, κρατώντας βέβαια επιφυλάξεις μήπως έχει αλλάξει η εικόνα σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση που είχε. «Ξέρετε, αν ο διευθυντής μιας μονάδας έχει ενδοιασμούς, τότε αυτό έχει μια επίπτωση σε όλο των κώνο της δομής. Δεν επιτρέπεται καθηγητές πανεπιστημίου να λένε τέτοια πράγματα ή κάποιος ιερέας. Είναι ταγοί που πρέπει να προσέχουμε πολύ γιατί επηρεάζουν πολύ κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, συμμετέχοντας στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Tεχνοηθικής για το θέμα, πρότεινε να εξαντληθούν όλα τα μέτρα ενημέρωσης και πειθούς πριν φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και να γίνει μια καταγραφή, ώστε να αναδειχθεί το πραγματικό ποσοστό των εμβολιασμένων και μη στις δομές, κάτι που δεν έχει γίνει. «Τώρα υποθέτουμε ότι είναι 2.000, αλλά μπορεί να είναι 800. Πρέπει να γίνει αυτή η καταγραφή έως τις 16 Αυγούστου για να δούμε που βρισκόμαστε», σημείωσε και πρόσθεσε πως αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η χώρα μας προηγείται χρονικά. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.
«Τα ερωτήματα δεν είναι απαντημένα, αναμένω την αναγγελία των ειδικών μέτρων και δε νομίζω ότι θα απαντηθούν στο σύνολο τους και τότε», κατέληξε ο κ. Προσαλίκας.

Στο 80-85% οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι

Ο «Η.Α.» απευθύνθηκε στον διευθυντή του Γηροκομείου Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» Πέτρο Τσόδουλο, ο οποίος έκανε γνωστό πως το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των εργαζομένων ανέρχεται σε 80-85% . Ο ίδιος ωστόσο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Το θεωρώ απαράδεκτο και φασιστικό. Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους ηλικιωμένους; Όλο το διάστημα της πανδημίας δε μας έδωσαν ούτε ένα κουτί γάντια, ούτε ένα λίτρο αντισηπτικό», τονίζει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αποτρέποντας από τον εμβολιασμό ακόμη και όσους το σκέφτονταν και δίσταζαν μέχρι τώρα. Ένας από αυτούς και ο ίδιος, δηλώνοντας, μάλιστα, έτοιμος να πληρώσει το τίμημα και να τεθεί σε αναστολή.

Σχετικά άρθρα

Δωρεά 100.000 ευρώ στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» από τον επικεφαλής της Permira

Έγινε η αρχή, έχει κόστος η συνέχεια

Βάζει μπροστά για νέο Γηροκομείο η Μητρόπολη Ιωαννίνων