ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βάζει μπροστά για νέο Γηροκομείο η Μητρόπολη Ιωαννίνων

Τρεις νέες δομές σκοπεύει να δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, με στόχο να καλύψει μέρος των κοινωνικών αναγκών της πόλης, αλλά και να ενισχύσει τα έσοδα του Γηροκομείου, ώστε να καταστεί πλήρως βιώσιμο.

Πρόκειται για ένα νέο ουσιαστικά γηροκομείο, που θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί 60 έως 120 άτομα (καθώς προβλέπονται 60 δωμάτια μονόκλινα ή δίκλινα με όλες τις ανέσεις και κουζινάκι), ένα Κέντρο Ημέρας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένα Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια, στο ημιτελές σήμερα κτίριο, 3.500 τετραγωνικών μέτρων, ακριβώς πίσω από το Γηροκομείο Ζωσιμάδων.
Στόχος είναι το εγχείρημα να ολοκληρωθεί εντός τριετίας, με την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών, που ήδη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο εγχείρημα. Εξάλλου, όλες οι πρόδρομες εργασίες, όπως ο έλεγχος του φέροντος οργανισμού, η απομάκρυνση των δομικών στοιχείων που έπρεπε να κατεδαφιστούν αλλά και οι μελέτες για το κτίριο που θα φιλοξενήσει τις νέες δομές, έχουν προχωρήσει χάρη στην εθελοντική προσφορά επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που προσέγγισε ο ΜητροπολίτηςΜάξιμος, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη του εγχειρήματος και την έναρξη της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων.
Η ανακοίνωση στα τοπικά μέσα έγινε στο κτίριο της μητρόπολης, παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Γηροκομείου Ζωσιμάδων Χρήστος Μπουκουβάλα και Βούλας Τσίλη, καθώς και του διευθυντή του Γηροκομείου Πέτρου Τσόδουλου.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν συνολικά τρία εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, με τον κ.κ. Μάξιμο να εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα χρήματα θα εξευρεθούν, κυρίως από μεγάλους δωρητές, αλλά και από πολίτες που θα προσφέρουν από το υστέρημά τους, συμμετέχοντας στη λαχειοφόρο αγορά, με το κόστος του κάθε λαχνού να ανέρχεται σε 10 ευρώ. Όπως εξήγησε, δεν επιλέχθηκε η διερεύνηση ένταξης του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, εκτιμώντας πως θα απαιτηθούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.
Ο Μάξιμος ευχαρίστησε όλους όσοι μέχρι σήμερα στήριξαν το εγχείρημα, μεταξύ των οποίων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς και την Πολεοδομία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά και όσους εργάστηκαν ανιδιοτελώς για τις απαραίτητες μελέτες και έως σήμερα εργασίες. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως υπάρχουν ήδη δύο μεγάλες χορηγίες, ύψους 100.000 ευρώ η καθεμία, με την πρώτη να προέρχεται από στέλεχος εταιρίας υψηλής τεχνολογίας που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει διπλό όφελος. Το πρώτο και κυριότερο είναι η κάλυψη των πολλών αναγκών που υπάρχουν για τη φροντίδα ηλικιωμένων. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν, ξεπερνούν τις 100, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσόδουλος, με τον Μητροπολίτη να σημειώνει πως αν υπήρχε «χθες» αυτή η δομή, θα είχε ήδη γεμίσει. Είναι γνωστό, εξάλλου, εδώ και χρόνια πως στην πόλη των Ιωαννίνων λείπουν δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων.
Το δεύτερο όφελος έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ίδιου του Γηροκομείου, την οποία εκτιμάται ότι θα αποκτήσει από τα έσοδα που θα φέρουν οι νέες δομές. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ξεκίνησε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως, όταν ανέλαβε, παρέλαβε ένα χρέος των 800.000 ευρώ από το Γηροκομείο, ενώ πλέον υπάρχει θετικό οικονομικό πρόσημο. Παρόλα αυτά, η Μητρόπολη πρόκειται να χρηματοδοτήσει για ένα χρόνο με 100.000 ευρώ τα λειτουργικά έξοδα του Γηροκομείου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απόθεμα.

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων