ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έγινε η αρχή, έχει κόστος η συνέχεια

Μακριά από τον στόχο της συγκέντρωσης του απαιτούμενου για την ανακατασκευή του ερειπωμένου κτιρίου ποσού βρίσκεται προς το παρόν η Μητρόπολη Ιωαννίνων, παρά τις εντατικές προσπάθειες του Μητροπολίτη Μαξίμου, που ζήτησε τη στήριξη όλων, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Στα τέλη του 2021, ο κ. Μάξιμος είχε ανακοινώσει την έναρξη της προσπάθειας για το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας τριών νέων, αναγκαίων, δομών για την πόλη των Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα νέο ουσιαστικά γηροκομείο, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 60 έως 120 άτομα (καθώς προβλέπονται 60 δωμάτια μονόκλινα ή δίκλινα με όλες τις ανέσεις και κουζινάκι), ένα Κέντρο Ημέρας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένα Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια, στο ημιτελές σήμερα κτίριο, 3.500 τετραγωνικών μέτρων, ακριβώς πίσω από το Γηροκομείο Ζωσιμάδων.
Το όλο εγχείρημα εκτιμήθηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ, με τον Μητροπολίτη να έχει εξασφαλίσει αρχικά τις 500.000 ευρώ για τη στατική υποστήριξη του κτιρίου. Βέβαια, παράλληλα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η Μητρόπολη κατάφερε, πάλι μέσα από δωρεές, να εξυγιάνει οικονομικά το υφιστάμενο Γηροκομείο, που είχε ένα «άνοιγμα» 800.000 ευρώ στα τέλη του ‘21, αλλά και να συνεχίσει το κοινωνικό και προνοιακό της έργο, που ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, η ανάγκη για επέκταση του Γηροκομείου και η δημιουργία δομών για την άνοια είναι επιτακτική, αν σκεφτεί κανείς πως σήμερα στο Γηροκομείο φιλοξενούνται 170 ηλικιωμένοι και έχουν κατατεθεί ακόμη 120 αιτήσεις που είναι σε αναμονή, καθώς η περιοχή δε διαθέτει άλλη τέτοια δομή,
«Κάναμε ένα αγώνα για να το σώσουμε, χωρίς να ενοχλήσουμε τον κόσμο των Ιωαννίνων. Το εξυγιάναμε και τώρα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα γι’ αυτές τις νέες δομές, που είναι πολύ σημαντικές και αναγκαίες για την πόλη μας», σημείωσε ο κ. Μάξιμος και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να βοηθήσουν από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους.
«Εγώ έκανα μια μεγάλη προσπάθεια και εξασφάλισα 500.000 ευρώ για τη στατική υποστήριξη του κτιρίου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτή την προσπάθεια. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι και για το Γηροκομείο και για τη δομή για την άνοια, που είναι η νέα καλπάζουσα αστική ασθένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέσα από αυτό το έργο θα καταφέρει και το Γηροκομείο να καταστεί βιώσιμο «ώστε και να πεθάνω εγώ αύριο, αυτό να είναι ζωντανό και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων