ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ασπίδα» προστασίας παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις

Με πενιχρές πιστώσεις, ελλιπή μέσα και ελάχιστο προσωπικό καλείται το Δασαρχείο Ιωαννίνων να ανταπεξέλθει στο έργο της πυροπροστασίας των αισθητικών δασυλλίων των Ιωαννίνων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Δασαρχείου Ιωαννίνων σε πρόσφατα δημοσιεύματα, με τα οποία ασκείται δυσμενής κριτική σχετικά με την έλλειψη ενεργειών από την πλευρά του για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στα αισθητικά δασύλλια της πόλης. Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις, διαβεβαιώνεται ότι έχουν γίνει ενέργειες και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τις υδατοδεξαμενές και το δίκτυο πυρόσβεσης, αναφέρεται ότι, όπως κάθε έτος, προχώρησε στις εργασίες συντήρησης, επισκευής και σε έλεγχο της πληρότητας, ενώ αποκαταστάθηκαν ορισμένες δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ετήσια συντήρηση και επισκευή των υδατοδεξαμενών και του δικτύου πυρόσβεσης των αισθητικών δασυλλίων προϋποθέτει την έγκριση και χορήγηση των απαιτούμενων για τον σκοπό αυτό πιστώσεων, οι οποίες κατ’ έτος είναι πενιχρές έως ανύπαρκτες.
Ενέργειες έγιναν και για την απομάκρυνση της παρεδαφιαίας βλάστησης στους χώρους των παιδικών χαρών και σε ζώνες πλησίον των παρακείμενων στο αισθητικό δασύλλιο οικιών παρά την έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού. Τις εργασίες ανέλαβαν οι υπάρχοντες υπάλληλοι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα καθήκοντα που είναι επιφορτισμένοι.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δασαρχείου Ιωαννίνων, τα έτη 2018 και 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών, έγιναν δασικές εργασίες καθαρισμού ξηρών χόρτων, κατακείμενων ξηρών κλάδων, ξηρών ατόμων δενδρώδους βλάστησης καθώς και λοιπής συσσωρευμένης βιομάζας στα αισθητικά δασύλλια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και προτεραιότητα στα περιαστικά αισθητικά δασύλλια. Για την απομάκρυνση της συσσωρευμένης βιομάζας διατέθηκαν οχήματα τόσο από τον δήμο Ιωαννιτών όσο και από τα Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς το Δασαρχείο δε διαθέτει ανάλογο όχημα για την απομάκρυνση τους. Επειδή όμως το ξυλαπόθεμα των δασυλλίων είναι υπερώριμο, επισημαίνεται ότι η ανάγκη καθαρισμού της επικίνδυνης βιομάζας που σωρεύεται την ξηροθερμική περίοδο, είναι συνεχής, απαιτείται περιοδικός καθαρισμός και άμεση απομάκρυνσή της, γεγονός που απαιτεί την ύπαρξη εργατοτεχνικού προσωπικού σε μόνιμη ή εποχιακή βάση. «Η πραγματοποίηση τέτοιων εργασιών ήταν εφικτή και αποτελεσματική την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, καθώς υπήρχε συνεχής παρουσία προσωπικού και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το Δασαρχείο.
Γίνεται γνωστό, ακόμη, ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση του έργου «Καλλιεργητικές υλοτομικές εργασίες και εργασίες καθαρισμού στα δημόσια αισθητικά δασύλλια πόλης Ιωαννίνων». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών και αφορούν τη συλλογή και απομάκρυνση υπολειμμάτων υλοτομικών εργασιών παρελθόντων ετών, ξερών και σπασμένων κλάδων, ξηροτάπητα, θαμνώδους και παρεδαφιαίας βλάστησης καθώς και άλλη πιθανής εύφλεκτης ύλης.
Τέλος, ως προς τα πρόχειρα μέσα κατάσβεσης (σιδερένια βαρέλια), αναφέρεται ότι είχαν τοποθετηθεί σε παρελθόντα έτη, πριν από την υλοποίηση του έργου κατασκευής των υδατοδεξαμενών και του δικτύου πυρόσβεσης, ως ένα πρόχειρο μέτρο αντιμετώπισης πυρκαγιάς στην έναρξή της. Ένας σημαντικός αριθμός των μέσων αυτών αφαιρέθηκαν από αγνώστους, ενώ τα υπόλοιπα μετατράπηκαν σε κάδους απορριμμάτων από τους επισκέπτες του δασυλλίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας πραγματοποιήθηκε καθαρισμός τους και επανατοποθέτηση ορισμένων εξ αυτών, τα οποία και πάλι μετατράπηκαν σε κάδους απορριμμάτων και ως εκ τούτου κρίνεται ότι δεν ικανοποιείται η λειτουργικότητα τους και η σκοπιμότητα επανατοποθέτησης τους.

Σχετικά άρθρα

Καθαρισμός, αντιπυρικές ζώνες και επεμβάσεις καλλιέργειας

Αόριστες δεσμεύσεις και μια εξιδανικευμένη εικόνα για το αισθητικό δασύλλιο

Αποστόλης Τζελέτας

Λαθροϋλοτόμος έστησε πριονοκορδέλα δίπλα στο δάσος