ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αόριστες δεσμεύσεις και μια εξιδανικευμένη εικόνα για το αισθητικό δασύλλιο

Δεσμεύσεις για επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να καθαριστούν τα αισθητικά δασύλλια των Ιωαννίνων, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών που κολλούσαν στη γραφειοκρατία, έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη για τον καθαρισμό και την προστασία του αισθητικού δάσους των Ιωαννίνων.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις διακρίνονται από ένα πνεύμα αοριστίας, με τον κ. Αμυρά να αποφεύγει εντέχνως να δεσμευτεί για σταθερή χρηματοδότηση, ώστε να είναι εφικτές οι εργασίες όλη τη διάρκεια του χρόνου, και για ξεχωριστή χρηματοδότηση για το δίκτυο πυρόσβεσης, όπως και για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού ικανού να προσφέρει εργασία σε όλη τη διάρκεια του έτους, εξειδικευμένο και σε δασοτεχνικές εργασίες, και για την προμήθεια ευέλικτων αυτοκινήτων που να μπορούν να απομακρύνουν τα υπολείμματα, όπως ζητούσε η Μ. Τζούφη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε στην απάντησή του ότι το Δασαρχείο Ιωαννίνων εκτελεί δύο έργα με προϋπολογισμό 33.733 ευρώ για καλλιεργητικές, υλοτομικές εργασίες και εργασίες καθαρισμού στα δημόσια αισθητικά δασύλλια της πόλης Ιωαννίνων, πρωτίστως στο αισθητικό δάσος των χιλίων στρεμμάτων της πόλης. Επίσης, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τις 70.000 ευρώ που έχει λάβει ο δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Εσωτερικών για δράσεις πυροπροστασίας, έχει διοχετευτεί για εργασίες στο αισθητικό δάσος Ιωαννίνων, κάτι που μάλλον δεν ισχύει, καθώς ο δήμαρχος Ιωαννίνων, σε σχετικές ερωτήσεις, ουδέποτε έχει κάνει κάποια αναφορά σε συγκεκριμένη εργολαβία στο σημείο.

«Ενδεχομένως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χρήματα αυτά είναι λίγα. Εγώ θα πω ότι σαφώς χρειάζονται και περισσότερα. Το έχουμε υπόψιν και θα το κάνουμε. Βεβαίως θα δώσουμε και περισσότερα χρήματα, διότι, για πρώτη φορά στη δασική μας ιστορία, θα χρηματοδοτήσουμε με 70 εκατομμύρια ευρώ διαχειριστικές μελέτες. Να ξέρουμε επιτέλους στα δάση, είτε βρίσκονται εντός των ορίων οικισμών είτε βρίσκονται εκτός, ποια είναι η βιομάζα που έχει συσσωρευθεί, ποια είναι η καύσιμη ύλη, πώς θα υλοτομηθεί το κάθε δάσος, ποιο είναι το αποτύπωμά του στο περιβάλλον και όχι μόνο, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των τόπων με τα οποία γειτνιάζει», ανέφερε ως προς το οικονομικό σκέλος της ερώτησης, για να προσθέσει ότι υπέγραψε απόφαση με την οποία χρηματοδοτούνται από 30.000 ευρώ τα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Μετσόβου για την προμήθεια οχημάτων 4χ4. «Είχαν πάρα πολλά χρόνια να πάρουν οχήματα. Και λυπάμαι να πω ότι επί τεσσεράμισι χρόνια η δική σας κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε πατίνι σε αυτά τα δασαρχεία», σχολίασε, με την κ. Τζούφη να επανέρχεται και να σημειώνει πως για την προστασία των αστικών δασών απαιτούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πόροι και ενέργειες.

Αντ’ αυτών, ο κ. Αμυράς επιχείρησε όχι απλώς να ωραιοποιήσει, αλλά σχεδόν να εξιδανικεύσει την κατάσταση στο αισθητικό δασύλλιο των Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίστηκαν οι δυσλειτουργίες στην αυτόματη τροφοδοσία του δικτύου της πυρόσβεσης, υλοποιήθηκαν οι εργασίες καθαρισμού από τη Δασική Υπηρεσία με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και προσωπικού φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης πάνω στο αντικείμενο της δασικής τους επιστήμης και διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων, έγιναν αραιώσεις, έγιναν καθαρισμοί, έγιναν κλαδεύσεις για την απομάκρυνση δέντρων μεγάλου ύψους, που βρίσκονταν σε όλη την περίμετρο του Αισθητικού Δάσους, σε μια ζώνη τελικού πλάτους 10 έως 20 μέτρων και για τη δημιουργία στεγασμένης ζώνης για την προστασία των σπιτιών που γειτνιάζουν με το δάσος.

Από τη συζήτηση προέκυψε, πάντως, και μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κοπής δέντρων, που βρίσκονται κοντά σε σπίτια και αποτελούν πηγή κινδύνου. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, με βάση εγκύκλιο που υπέγραψε και εστάλη ήδη στα Δασαρχεία, μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να απαντούν στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα στέλνει ο οποιοσδήποτε πολίτης και θα λέει: «Στην αυλή μου -μιλώντας για εκτός ορίων οικισμό- υπάρχει ένα δέντρο που είτε είναι γερασμένο είτε είναι άρρωστο είτε έχει γείρει είτε είναι επικίνδυνο.» Μέσα σε 20 μέρες το Δασαρχείο θα πρέπει να κάνει αυτοψία και να δώσει την άδεια. Αν δεν το κάνει, θεωρείται ότι υπάρχει μια σιωπηρή συναίνεση και έγκριση αυτής της επέμβασης. «Είναι μια μικρή, μικρή μεταρρύθμιση με πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας