ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η περιφερειακή αρχή έχει χάσει από τα αποδυτήρια»

Τις ευθύνες στην περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση για το ότι η Ήπειρος βαδίζει στη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς πυξίδα, μοίρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου.

«Δυστυχώς, η περιφερειακή αρχή οδηγεί την Ήπειρο χέρι- χέρι με την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό στον κάθε τομέα, αλλά πάντα με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, στην οποία τον πλαισίωναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Μαργαρίτα Κιτσανού, Χάρης Λιούρης και Παύλος Φραγκούλης.
Ο κ. Δημητρίου απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, λέγοντας ότι «δεν έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητα των στιγμών αλλά και την ιδιαιτερότητα της εποχής», ενώ ουσιαστικά του καταλόγισε ότι ενεργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εκπροσώπους των φορέων. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με την τακτική του κ. Καχριμάνη, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία δέχθηκε, προφανώς μετά από συνεννόηση, μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση 31 παρεμβάσεων μικρού/μεσαίου μεγέθους, τοπικού/περιφερειακού χαρακτήρα, κατάλληλων για ενταχθούν στον σχεδιασμό του νέου ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».
«Πότε αλήθεια ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τους ανθρώπους του ΤΕΕ-ΤΗ για να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο ο κ. Καχριμάνης, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος του δικού μας ΤΕΕ δεν είναι και πολύ μακριά από το γραφείο του περιφερειάρχη, αφού ο ίδιος είναι εργαζόμενος στην περιφέρεια Ηπείρου. Πότε συνομίλησε σοβαρά με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας για ένα πλαίσιο συνεργασίας, τέτοιο που θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική στην επιχειρηματικότητα που θα υπάρχουν προτάσεις για τον κάθε κλάδο και όχι μόνο για κλάδους που απασχολούν τον περιφερειάρχη, λόγω καταγωγής ή εμμονής;», διερωτήθηκε, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», που προορίζονται για την περιφέρεια.
«Η περιφερειακή αρχή έχει χάσει από τα αποδυτήρια σε πολλά πεδία. Προσπαθεί με φωτοβολίδες να πάρει λάμψη, αλλά, όπως καλά γνωρίζετε, τα βεγγαλικά διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα, ούτε καν λεπτά», σημείωσε στην πιο χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του και κάλεσε την περιφερειακή αρχή, έστω και τώρα, να ακούσει το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου, να συνομιλήσει σοβαρά με όλους του επίσημους φορείς και από κοινού να διεκδικήσουν αυτά που μας αναλογούν.

Κριτική και σε Μητσοτάκη

Το δεύτερο μισό της συνέντευξης τύπου αφορούσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Γιάννενα, με την κριτική του να εστιάζεται στον εμπαιγμό που επιφυλάσσεται στην περιοχή για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, στην επιλογή της επίσκεψης στο mega εμβολιαστικό κέντρο και στην απαξίωση των επιχειρήσεων τεχνολογίας των Ιωαννίνων.
«Η Ήπειρος δεν είναι μια περιοχή ιθαγενών, που θα έρχεται ο εκάστοτε φύλαρχος, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε μόνο για λίγες ώρες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης, που δε συνομίλησε με τους επίσημους φορείς, παρά μόνο έκανε κομματική προπαγάνδα και επικοινωνιακή φιέστα με το mega εμβολιαστικό κέντρο αλλά και τις επισκέψεις σε εταιρία υψηλής τεχνολογίας, αγνοώντας επιδεικτικά εταιρίες Γιαννιωτών, όπως η Natech, η Terracom, η Niki και άλλες, που επιχειρούν χρόνια στα Ιωάννινα, ανήκουν σε γιαννιώτες επιχειρηματίες και εξάγουν τεχνολογία σε όλο τον κόσμο, τόνισε, ενώ μια αναφορά έκανε και στο θέμα της Βελλάς, με αφορμή προηγούμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά, όταν είχε ξεναγηθεί και στην ιερατική σχολή. «Αλήθεια, αυτό ήταν το ενδιαφέρον του; Το λουκέτο της Eκκλησιαστική Ανώτατης Ακαδημίας; Ας σταματήσει το ενδιαφέρον του, γιατί, απ’ ότι φαίνεται, είναι επιζήμιο για την Ήπειρο», σημείωσε.
Και κατέληξε, λέγοντας: «Ας ξεπεράσουν ορισμένοι τα προβλήματα τους να συγκρίνονται με το παρελθόν και ας τολμήσουν να μετρηθούν με τον απεριόριστο ορίζοντα του μέλλοντος, όσο είναι καιρός. Γιατί η χώρα και η Ήπειρος δεν έχουν πολύ χρόνο και οι μεγάλες ευκαιρίες χάνονται και ίσως δε θα μας ξαναδοθούν. Είναι η ώρα που όλοι μαζί θα πρέπει να πορευτούμε με βάση τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και όχι με τα κομματικά μας συμφέροντα. Η υγειονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν συνταρακτικές αλλαγές. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος, με σοβαρότητα και συνεργασίες, για μια κοινωνία που θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα της στην ανάπτυξη, σε νέες ευκαιρίες και αξίες. Με μια αναδιαμόρφωση του ρόλου του κράτους και την αναδιανομή των πόρων ανάπτυξης. Εμείς, με σοβαρότητα, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της Ηπείρου και την ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών».

Περισσότερα προβλήματα έφερε το mega εμβολιαστικό

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, επέλεξε να μην επισκεφθεί τα νοσοκομεία της πόλης και να μη συναντηθεί με τους υγειονομικούς καυτηρίασε η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Μαργαρίτα Κιτσανού, με την ιδιότητα και της προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.
Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της στη λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου, για το οποίο είπε πως αποδεικνύεται ότι δεν ήρθε για να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά να δημιουργήσει περισσότερα. «Το εμβολιαστικό κέντρο λειτουργεί με δανεικό προσωπικό και μάλιστα έχει μετακινηθεί προσωπικό που δε χρειάζεται. Όπως οδοντίατρος και ψυχίατρος», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να φύγουν τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και οι γιατροί να επιστρέψουν στα χειρουργεία και στις λοιπές ιατρικές πράξεις.

Ερήμην των αγροτικών φορέων η σύσκεψη

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού εστίασε και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν οι ενεργοί αγροτικοί φορείς της περιοχής στην ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο της περιφέρειας.
«Η επίσκεψη αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν μια προεκλογική φιέστα του πρωθυπουργού. Οι πολίτες της Ηπείρου δεν έγιναν καθόλου σοφότεροι και δεν κέρδισαν τίποτα από την πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη, μολονότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν θέσει ψηλά τον πήχη. Η περιβόητη συνάντηση έμεινε σε φιλοφρονήσεις μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και στο χάιδεμα των αυτιών του περιφερειάρχη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε καμία αναφορά στο κόστος παραγωγής, στην αύξηση των ζωοτροφών, στις χρονοβόρες αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων και σε άλλα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Να μην πάει άλλη τετραετία χαμένη»

Στις εκκρεμότητες των οδικών αξόνων αναφέρθηκε, τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης, δίνοντας έμφαση στο τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, «η τύχη του οποίου αγνοείται», όπως σημείωσε, και στους δρόμους που αφορούν την περιοχή της Πρέβεζας, όπου και ο ίδιος εκλέγεται.
«Η Πρέβεζα είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που δε συνδέονται με μεγάλο οδικό άξονα. Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν. Μακάρι να μην πάει άλλη μία τετραετία χαμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα Στ. Ζούμπα για ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση

Το πλήρες ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ήπειρος Όλον»

Αποστόλης Τζελέτας

Κατάθεση ψηφοδελτίου και «πάμε για τη νίκη!»