ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γνωστά και χιλιοειπωμένα για τη «Σχεδία»

Μια συζήτηση που είχε τα ίδια χαρακτηριστικά και τις περιγραφές των τεκταινόμενων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία» με αυτή που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο πριν από αρκετές εβδομάδες, επαναλήφθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Η διαφορά είναι ότι στο περιφερειακό συμβούλιο δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στο νομικό κομμάτι και αν έπρεπε ή όχι να γίνεται θεραπευτική προσέγγιση, κάτι που άλλωστε αποτελεί ζήτημα της δικαιοσύνης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην προέδρου κατά του επιστημονικά υπεύθυνου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που μετέχουν στο Δ.Σ. της «Σχεδία», ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης ως εκπρόσωπος της περιφέρειας και η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Κιτσανού ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθή Μάστακα. Όλοι τόνισαν πως από τον Ιούνιο του 2019, οπότε είχε αρχίσει να γίνεται έκρυθμη η κατάσταση, δεν επιτελούνταν οι σκοποί του Κέντρου.
«Μπήκαμε στο Δ.Σ. όταν η “φωτιά είχε ανάψει”, μετά από παραιτήσεις προηγούμενων μελών.Υπήρχε κόντρα του προέδρου με μέλη Δ.Σ. πουδεν ενημερωνόταν. Στο πρώτο Δ.Σ. που συμμετείχα, έγινε καταγγελία γιαχρήση θεραπευτικού προγράμματος. Η απόφασηγια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης της καταγγελίας προήλθεαπό μένα,όταν ζητήθηκε να απευθυνθούμε στον ΟΚΑΝΑ και εξουσιοδοτήθηκε να πάει ο πρόεδρος», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.
Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι ακόμη και στους απολογισμούς του Κέντρου υπάρχει αναφορά σε θεραπευτικό πρόγραμμα, ενώ και η κ. Κιτσανού σημείωσε πως αυτό περιλαμβάνεται και στη σύμβαση του επιστημονικά υπεύθυνου.
Αναφορά έγινε και στα οικονομικά του Κέντρου, με την περιφέρεια να καταβάλλει τη μερίδα του λέοντος από τους συμμετέχοντες φορείς, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτει κακοδιαχείριση. Μάλιστα, η «Σχεδία» παρουσιάζει ένα αποθεματικό της τάξης των 700.000 ευρώ.
Πάντως, ο περιφερειάρχης απέδωσε τα προβλήματα σε προσωπική αντιπαράθεση των δύο αντρών, ενώ άφησε να εννοηθεί πως, αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση με τη νέα διοίκηση ή αν ο ΟΚΑΝΑ ιδρύσει δομή στα Γιάννενα, η περιφέρεια θα πρέπει να εξετάσει την αποχώρησή της.
Να μην ακυρωθεί το έργο του Κέντρου πρόληψης ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, αρνούμενος να λάβει θέση υπέρ του πρώην προέδρου ή του επιστημονικά υπεύθυνου.
Αιχμές για παρεμβάσεις του περιφερειάρχη στα εσωτερικά του Κέντρου Πρόληψης, πριν την οριστική «ρήξη», άφησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δ. Δημητρίου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος ζήτησε σε κάθε περίπτωση να μην αποχωρήσει η περιφέρεια από το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου.
Έμφαση στην ανάγκη στήριξης των δομών πρόληψης από την πολιτεία, στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών, έδωσαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», που έφερε το θέμα προς συζήτηση, καθώς και οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος», ζητώντας όλοι εποπτεία και τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της περιφέρειας στη διοίκηση.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα