ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποκλεισμούς και ανισότητες στην εκπαίδευση «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Για πολιτικές που πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση, αποδυναμώνοντας τη δημόσια, καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που διοργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στο Θεατράκι της Σκάλας, στις 8 το βράδυ, με θέμα «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ-Αποκλεισμοί και εκπαιδευτικές ανισότητες».

Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν η βουλευτής Ιωαννίνων και αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη, ο αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος και ο συντονιστής τμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

Θα τοποθετηθούν με παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων Νίκος Βράνος, η διευθύντρια του εσπερινού ΓΕΛ Ιωαννίνων Μιράντα Διατσίδου, ο φοιτητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννος Πετρόγιαννης και ο μαθητής της τρίτης τάξης του 9ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων Παύλος Βίνης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η υπεύθυνη της θεματικής επιτροπής Παιδείας Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φιλόλογος Χαρά Τριανταφύλλου.

Μάλιστα, η κ. Τριανταφύλλου, σε συνέντευξη τύπου με τον αν. Συντονιστή της Ν.Ε. Πέτρο Παλάσχα, ενόψει της εκδήλωσης, τόνισε πως η πολιτεία θα έπρεπε να είναι αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών/τριών και όχι να βάζει εμπόδια, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση της αναλγησίας και η υπουργός Παιδείας που δεν διακρίνονται από ίχνος ενσυναίσθησης καιροφυλακτούν και επιτίθενται στην νεολαία, αφήνοντας εκτός των τειχών των πανεπιστημίων 25.000 υποψηφίους/ες. Υιοθετούνται πολιτικές που πριμοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση και παράλληλα αποδυναμώνουν την δημόσια. Η επίφαση πως με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εισέρχονται στα πανεπιστήμια μόνο όσοι/ες είναι ικανοί/ες να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο των σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσκρούει στην υποκρισία τους, καθώς δεν έχει ληφθεί κάποιο αντίστοιχο μέτρο για τους επίδοξους φοιτητές των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Είναι ολοφάνερο πως για την κυβέρνηση, η ικανότητα και το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας του υποψηφίου/ιας, έχει δηλαδή ταξικό πρόσημο και αποκλείει όσους προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο δομών και στόχων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών και των μαθητριών από τη συνέχιση των σπουδών τους στη Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγώντας τους έχοντες  στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα «φρόντισε» να εξομοιώσει με τα των πτυχιούχων των δημόσιων ανώτατων σχολών, ενώ τους μη έχοντες στη μη συνέχιση των σπουδών τους, στην ανειδίκευτη εργασία ή στην ανεργία.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά

«Ήρθα για να μείνω», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης