ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκκλήσεις για περιορισμό στην κατανάλωση νερού από ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ

Εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης νερού απευθύνουν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ), καθώς τις τελευταίες ημέρες, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, παρατηρούνται προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές.

Στην υπερκατανάλωση νερού για άρδευση αγροτεμαχίων αποδίδει, σε μεγάλο βαθμό, η ΔΕΥΑΙ τα προβλήματα λειψυδρίας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι το νερό της δε διατίθεται για άρδευση αλλά για οικιακή χρήση, και παρακαλεί, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο καύσωνας, η χρήση ύδατος να γίνεται με μέτρο, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες ύδρευσης όλων των πολιτών.
Για υπερβολική αύξηση της κατανάλωσης νερού, με αποτέλεσμα το υδροδοτικό του σύστημα να φτάνει στο όριό του, κάνει λόγο ο ΣΥΔΛΙ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσουν σε διάφορες περιοχές, τις απογευματινές και βραδινές ώρες, να εμφανίζονται προβλήματα υδροδότησης, ειδικά στις περιοχές της Νεοκαισάρειας, του Μπιζανίου, του Κουτσελιού και της Γορίτσας, που υπήρξε η βλάβη το πρωί.
Ο ΣΥΔΛΙ καλεί τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να περιορίσουν στο ελάχιστο τη σπατάλη του νερού, περιορίζοντας δραστικά το πότισμα κήπων, το πλύσιμο των αυλών και των οχημάτων, καθώς το γέμισμα πισίνων, ενώ συστήνει περιορισμό της κατανάλωσης στα πτηνοτροφεία καθώς και για λοιπές καταναλώσεις πέραν των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων. Επίσης, επισημαίνει ότι απαγορεύεται το πότισμα χωραφιών και το γέμισμα βυτίων από πυροσβεστικούς κρουνούς ή κρουνούς καθαρισμού.
«Η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης του νερού είναι απαραίτητη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος έλλειψής του. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Προς αύξηση τιμολογίων ο ΣΥΔΛΙ για την «τρύπα» των 4,7 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων