ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βάσιμες υποψίες για αδήλωτα self test

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα είναι θετικό γεγονός, ωστόσο την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλούν φαινόμενα μη δήλωσης θετικών self tests και αποφυγή επιβεβαίωσής τους με rapid ή μοριακά τεστ.

Και έστω κι αν αυτό δε συνεπάγεται ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, καθώς τις περισσότερες φορές μπαίνουν σε καραντίνα, ζήτημα προκύπτει με την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται και στα Γιάννενα και είναι σε γνώση των ανθρώπων της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς είτε προκύπτουν συρροές κρουσμάτων και στη συνέχεια διαπιστώνεται μη δήλωση των αρχικά νοσούντων, είτε εμφανίζονται άτομα, που δηλώνουν ότι νόσησαν και θέλουν κάποιο έγγραφο να το πιστοποιεί είτε για να ταξιδέψουν είτε για να κάνουν μόνο τη μία δόση του εμβολίου. Όμως, από τη στιγμή που η νόσηση δεν προκύπτει από κάποιο επίσημο τεστ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
«Μπορεί να δηλώνονται στον φορέα εργασίας, αλλά το θέμα είναι πως δεν πηγαίνουν στις μονάδες υγείας για επιβεβαίωση. Αν ένα self test δεν επιβεβαιωθεί είτε με rapid είτε μέσω μοριακού ελέγχου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιος νόσησε. Έτσι, δεν έχουν τη βεβαίωση της θετικότητας, η οποία δεν μπορεί να δοθεί από τον ΕΟΔΥ ή από την Πολιτική Προστασία, διότι δε θα είναι δηλωμένος στον πίνακα του ΕΟΔΥ. Και το δεύτερο που έχει προκύψει, είναι ότι αρκετοί θετικοί με self test, που ίσως να τα έχουν δηλώσει στον φορέα τους, δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν νοσήσει, όταν έρχεται η ώρα του εμβολιασμού ή της δεύτερης δόσης», σχολίασε σχετικά η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου, μην αποκλείοντας πολλοί να μην προχωρούν σε τεστ επιβεβαίωσης εκ του πονηρού, προκειμένου να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην επιχείρηση που τους απασχολεί.

Σχετικά άρθρα

Ένας απινιδωτής και ένας αναλυτής για το Κέντρο Υγείας Πραμάντων

Ιχνηλάτηση τέλος, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις

Ένα self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς