ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύγχρονος βιολογικός μέχρι το τέλος του 2023

Έναν σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου για τις επόμενες δεκαετίες, θα διαθέτουν τα Γιάννενα μέχρι το τέλος του 2023.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Μεσόγειος Α.Ε.» Διονύσιο Γεωργόπουλο να υπογράφουν σήμερα τη σύμβαση, που σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης.
Ρεαλιστικό χαρακτήρισε ο κ. Γεωργόπουλος τον στόχο ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, επισημαίνοντας, άλλωστε, ότι είναι δύσκολο να περάσει ως έργο «γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ, από τη στιγμή που ουσιαστικά προέρχεται από προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Σίγουρα τα περιθώρια είναι περιορισμένα», ανέφερε, τονίζοντας πως από την πλευρά του ίδιου και των συνεργατών του θα γίνει το καλύτερο δυνατόν για να ολοκληρωθεί το έργο έγκαιρα και να είναι περιβαλλοντικά άρτιο.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο έργο, με τεχνολογία μεμβρανών, και θα είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ελλάδα. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη έχει γίνει προεργασία σε επίπεδο μελετών, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή μόλις οριστεί η ομάδα του έργου.
Στη σημασία της υλοποίησης του έργου για την περιβαλλοντική θωράκιση του λεκανοπεδίου και της Παμβώτιδας, αλλά και στο γεγονός ότι χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια για να φτάσουμε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης, στάθηκαν στις δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.
«Είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη. Σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την υλοποίηση ενός έργου που μας ταλαιπώρησε περισσότερα από δέκα χρόνια. Ήταν πραγματικά μια επίπονη διαδικασία, με πισωγυρίσματα και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, και τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησαν να απεμπλακεί, ώστε να οδηγηθούμε σε αυτή την τόσο σημαντική μέρα», τόνισε αρχικά ο δήμαρχος και ευχήθηκε να υπάρχει μια αρμονική συνεργασία με την εταιρεία για να υλοποιηθεί στο βραχύτερο χρονικό διάστημα και με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Ο κ. Ελισάφ έκανε λόγο για ένα κορυφαίο περιβαλλοντικό έργο, «που το χρειαζόμασταν πριν δέκα χρόνια και όχι σήμερα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά», όπως είπε, και εξέφρασε την πίστη ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
«Σήμερα είναι μέρα χαράς και υπερηφάνειας για τη ΔΕΥΑΙ και την πόλη. Και μέρα τιμής για μένα, που θα βάλω την υπογραφή», ανέφερε στο ξεκίνημα των δηλώσεών του ο κ. Μπαρτζώκας, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν έντεκα χρόνια προσπαθειών για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Εστιάζοντας στην περιβαλλοντική του σημασία, αναφέρθηκε στα «κατά καιρούς μικροατυχήματα με διαρροές λυμάτων» και στις ανάγκες της πόλης που έχει μεγαλώσει και οι ροές λυμάτων είναι αυξημένες. «Η πόλη παίρνει μια περιβαλλοντική ανάσα και βλέπει μπροστά την επόμενη 30ετία. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το αύριο της ΔΕΥΑΙ», σημείωσε και ευχαρίστησε τους αιρετούς του δήμου και τα στελέχη της ΔΕΥΑΙ.

Η μικρή τελετή έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Στέφανου Μάντζιου, του γενικού διευθυντή Νικόλαου Σωτηριάδη και στελεχών της επιχείρησης, όπως και διευθυντικών στελεχών της αναδόχου εταιρείας.
Το έργο επέκτασης του βιολογικού συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Πανηγυρική ανακοίνωση από τα «Γιάννενα Τώρα»

Για μια ημέρα γιορτής για τους κατοίκους της πόλης, για το περιβάλλον και για όσους διαχρονικά κόπιασαν και μόχθησαν, ώστε επιτέλους αυτό το έργο πνοής να λάβει σάρκα και οστά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα», επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.
«Η δημοτική παράταξη “Γιάννενα Τώρα”, έχοντας ως προεκλογικό σύνθημα την Παμβώτιδα και ως όραμα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας του ευπαθούς οικοσυστήματος της λίμνης μας, είναι διπλά χαρούμενη με την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Αφενός γιατί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφετέρου γιατί με την υλοποίηση του έργου η πόλη μας εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ευημερία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων