ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδια ανάπτυξης με «όχημα» το φυσικό περιβάλλον

Το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, φιλοδοξώντας να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που θα αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον ως «όχημα» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού.

Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Στη σκιά των Πύργων της Αστράκας και με φόντο το φαράγγι του Βίκου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψαν στο Μικρό Πάπιγκο, το πρωί του Σαββάτου, δύο μνημόνια συνεργασίας, επιλέγοντας συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ένας οδικός χάρτης για τον οικοτουρισμό

Το πρώτο μνημόνιο αφορά τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους. Πίσω από αυτόν τον πομπώδη τίτλο βρίσκεται ουσιαστικά η ανάδειξη του οικοτουρισμού και συμπράττοντες είναι, επίσης, ο Οργανισμός για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Τουρισμού αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για ένα κομμάτι θεματικού τουρισμού, τον οικοτουρισμό. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αναπτύσσονται μορφές οικοτουρισμού, όμως δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο, ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές χρηματοδοτήσεις, ποιές θα είναι οι συνέπειες στο οικοσύστημα και πως θα αποφύγουμε όσες δεν μας ευχαριστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμυράς, προσθέτοντας πως το μνημόνιο είναι χρήσιμο και ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Προστασία και οικονομική των Γεωπάρκων

Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στόχος του, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, είναι η ένωση δυνάμεων, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την προστασία και τη δυναμική ανάπτυξης, αλλά και η βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο. «Είναι μια μεγάλη τουριστική προώθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «βούληση είναι η προστασία των φυσικών μας τοπίων, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και παράλληλα το άνοιγμα δρόμων στις τοπικές κοινωνίες για να αναπτύξουν, να μεταβούν στην πράσινη οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα».
«Δουλεύουμε αποδοτικά με το ΟΦΥΠΕΚΑ στην κατεύθυνσης της πράσινης μετάβασης στην οικονομία, που είναι καθαρή για να ετοιμάσουμε και να δυναμώσουμε στα εσωτερικά ύδατα, το λεγόμενο flyfishing, δηλαδή το ψάρεμα με το μικρό ομοίωμα της μύγας και την απελευθέρωση των ψαριών», ενώ πρόσθεσε πως θα προωθηθεί και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των πόλεων όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, ως «πόλη της πέστροφας», πρόσθεσε.

Η αρχή της συνεργασίας

Για μια ουσιαστική συνεργασία για το «προϊόν Ελλάδα» έκανε λόγο από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικά τα δύο μνημόνια. Όπως ανέφερε, είναι η αρχή συνεργασίας για τη χάραξη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής με τη βοήθεια της διαΝΕΟσις, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες και έχει προσφέρει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών φιλοξενίας. Επιπλέον, η υφυπουργός υπογράμμισε πως σε κάθε μέρος θα στηριχθούν πρωτοβουλίες σχετικές με εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς τα παιδιά θα κτίζουν εμπειρία με το περιβάλλον και τα γεωπάρκα. Μάλιστα, σημείωσε, πως εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου η χάραξη, η σηματοδότηση μονοπατιών και η πρόνοια για τον ορεινό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταφύγια.
Μέρος της στρατηγικής για τον τουρισμό αποτελεί και το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επικαιροποίησης των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που οι ίδιοι τρέχουν τις επιχειρήσεις τους, με την υφυπουργό Τουρισμού να ανακοινώνει από το Μικρό Πάπιγκο ότι στο Νέο Ταμείο Ανάκαμψης, εμπροσθοβαρώς από το τέλος του 2021, θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται και να επιμορφώνονται 20.000 άνεργοι και εποχιακά εργαζόμενοι, σε θεματικές ενότητες του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο οικοτουρισμός.
Τέλος, έκανε γνωστό πως έχει γίνει πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός θεματικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, με το σκεπτικό πως είναι σημαντική η συνολική εμπειρία που μπορεί να έχει ο κάθε ταξιδιώτης στην κάθε ελληνική περιοχή .
Τους δύο υφυπουργούς συνόδευαν στον νομό Ιωαννίνων η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ Κώστας Τριάντης.
«Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, όπως τα ξεχωριστά βουνά μας και τα μονοπάτια, σε συνδυασμό με ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», ανέφερε στην παρέμβασή της η Αλ. Σδούκου, με τον Κ. Αραβώση να εστιάζει, από την πελευρά του στη σημασία των Γεωπάρκων: «Η ένταξη στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO πέντε περιοχών της χώρας μας αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι δίνει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες».
Τη χαρά της για την έναρξη υλοποίησης «δύο εξαιρετικά σημαντικών δράσεων για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας» εξέφρασε η Μ. Παπαδοπούλου, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, πρόσθεσε ότι «ο οικοτουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθούν με φρέσκες ιδέες και συνεργασία».
Τους δύο υφυπουργούς και όσους τους συνόδευαν υποδέχθηκε στο Μικρό Πάπιγκο ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος εστίασε στη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Το Ζαγόρι είναι γεμάτο μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τουριστικά».

Σχετικά άρθρα

Στα σκαριά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Αποστόλης Τζελέτας

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς