ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω αύξησης του ρυθμού υλοποίησης

Μια μάχη με τον χρόνο και με την ευχή να μην προκύψουν εμπόδια, καλείται να δώσει ο δήμος Ιωαννιτών για την ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς οι ρυθμοί το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν οι επιθυμητοί.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων με θέμα την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τον προγραμματισμό ενεργειών της δημοτικής αρχής για την έγκαιρη υλοποίησή τους.
Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που υπάρχει, είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα έργο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ κανονικά η προγραμματική περίοδος θα έπρεπε να είχε κλείσει, αν δεν ίσχυε ο κανόνας ν+3, κάτι που επισήμανε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στην εισήγησή του. Ωστόσο, ακόμη και ο επιπλέον χρόνος των τριών ετών ενδεχομένως να αποδειχθεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση κάποιων έργων, αν και το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση για παράταση του χρόνου, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
Στην πανδημία απέδωσε μέρος των καθυστερήσεων και ο Μ. Ελισάφ, που μίλησε επίσης για τον «ασφυκτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου», αλλά και αδυναμίες της δημοτικής αρχής και του δήμου. Όμως, την κύρια ευθύνη απέδωσε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι αντικειμενικά προκύπτει ότι οι ρυθμοί υλοποίησης ήταν εξαιρετικά χαμηλοί. «Μόλις δύο έργα συμβασιοποιημένα από την κοσμογονία που πιστεύαμε ότι συνέβαινε γύρω μας. Απορρόφηση μηδέν…», ανέφερε στην πιο χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μάχη με τον χρόνο μπορεί να κερδηθεί, καθώς τους τελευταίους μήνες το έργο της δημοτικής αρχής έχει επιταχυνθεί με απτά αποτελέσματα. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις όπως και σε κάθε καλόπιστη κριτική. Τα έργα εξάλλου δεν ανήκουν στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Ούτε τη σημερινή, ούτε την προηγούμενη, ούτε την επόμενη. Γίνονται κι ανήκουν στους πολίτες. Άλλοτε για να απαντούν σε καθημερινά προβλήματα, άλλοτε για βελτιώνουν την καθημερινότητα κι άλλοτε για να σηματοδοτούν το μέλλον της πόλης», τόνισε, μεταξύ άλλων, και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου και τον κάθε εργαζόμενο χωριστά για τις προσπάθειες τους, ιδιαίτερα κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καθώς και τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία.

Τα δύο ερωτηματικά

Με βάση την εικόνα που παρουσίασε ο Μ. Ελισάφ στην εισήγησή του, έστω και με καθυστέρηση, το σύνολο των έργων μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023, έστω και στο παρά πέντε.
Ερωτηματικό υπάρχει, ωστόσο, για δύο έργα. Το πρώτο είναι το έργο «Ολοκλήρωση Μεγάλου Δακτυλίου Πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου- Κόμβος Βογιάννου)», το οποίο δημοπρατήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των γνωστών καθυστερήσεων των δικαστικών διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις και των όσων είχαν προηγηθεί με την αρχική ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. «Το έργο εξακολουθεί να μπορεί να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, εάν η διαγωνιστική διαδικασία εξελιχθεί ομαλά. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 15 μήνες», ανέφερε ο δήμαρχος, ωστόσο είναι σαφές πως τα χρονικά περιθώρια είναι τέτοια, που δεν επιτρέπουν την παραμικρή καθυστέρηση, πράγμα δύσκολο για ένα έργο αυτού του μεγέθους.
Θολό τοπίο υπάρχει ως προς το έργο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων. Αν και έχει ενταχθεί από το 2017, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί το υποέργο που αφορά την υλοποίηση όσων προβλέπονται. Για το έργο αυτό ο Μ. Ελισάφ απέφυγε να πει αν είναι εφικτή ή όχι η ολοκλήρωσή του έως το 2023.

Η γενική εικόνα

Την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη στο δήμο Ιωαννιτών 30 συγχρηματοδοτούμενα έργα, με προϋπολογισμό σχεδόν 59.000.000 ευρώ.
Από το 2017 είναι ενταγμένο, εκτός από το έργο των παλαιών στρατιωτικών φυλακών, και το νέο νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμού, είναι σε διαδικασία συμβασιοποίησης μέρος του εξοπλισμού, ενώ θα επαναπροκηρυχθεί το τμήμα για το οποίο δεν υπήρξαν προσφορές.
Από το 2018 ήταν ενταγμένα επτά έργα, εκ των οποίων το Σεπτέμβριο του 2019, κανένα δεν ήταν συμβασιοποιημένο, ενώ σε διαδικασία δημοπράτησης ήταν δύο έργα. Σε όλα τα έργα υπάρχουν πλέον συμβάσεις, πλην του έργου «Τοπικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας», το οποίο είχε εκχωρηθεί στην «Ήπειρος Α.Ε.» και η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου. Ο δήμος υπέβαλε την πρότασή του στις 13 Μαΐου και αναμένεται η έγκρισή της. Το σύνολο των έργων αυτών, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ορίων των αποφάσεων ένταξης.
Εντός του έτους 2019 εντάχθηκαν οκτώ έργα. Έξι από αυτά δημοπρατήθηκαν εντός του 2020 και ένα το 2021. Τέσσερα από αυτά έχουν συμβάσεις, ένα είναι σε φάση κατακύρωσης και σε ένα υπάρχει σε εξέλιξη νέα διαδικασία ανάθεσης (κλειστός διαγωνισμός), καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που έγινε, ήταν άγονος.
Το 2020 εντάχθηκαν επτά έργα, εκ των οποίων για τα έξι έχουν δημοπρατηθεί τα κύρια υποέργα τους ή και συνολικά, όταν υπάρχει μόνο ένα υποέργο και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για τα τρία από αυτά και οριστικός για ένα. Για το ένα από τα ενταγμένα έργα, είναι σε εξέλιξη οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοπράτηση του. Όλα τα έργα αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Το 2021, έως σήμερα έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα, στα τέσσερα εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές διαδικασίες για τη δημοπράτησή τους και για το ένα που εντάχθηκε 17/5/21, έγινε η αποδοχή της ένταξης στις 25/5/21 από την Ο.Ε. και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εγγραφής στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια θα συνταχθούν οι κατάλληλες μελέτες και τεχνικές προδιαγραφές για την προετοιμασία των διαδικασιών δημοπράτησης.
Εκτός των ενταγμένων έργων, έχει υποβληθεί στο Ε.Π. «Ήπειρος» και αναμένεται η αξιολόγηση των έργων με τίτλο «Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αν, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης» (προϋπολογισμού 556.000 ευρώ) και «Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων» (προϋπολογισμού 1.338.000 ευρώ).
Επίσης, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμος υπέβαλε προτάσεις έργων σε κάθε πρόσκληση, στην οποία ήταν δικαιούχος, συνολικού προϋπολογισμού 28.274.032 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος