ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Νομιμοποιήθηκε» διά της αντιπολίτευσης το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ

Λήξαν θεωρείται από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ το θέμα που προέκυψε με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, μετά την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων από τις γυναίκες δημοτικούς συμβούλους της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τις οποίες κάνουν γνωστό ότι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν να είναι μέλη του Δ.Σ.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις επιδόθηκαν στον πρόεδρο της Επιχείρησης, με το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ να μένει ως έχει, καθώς από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επελέγη να μην αντικατασταθεί κάποιος εκ των δύο μελών της στο Δ.Σ., δηλαδή των Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου, από μία εκ των Σοφίας Μαρκούλα, Βάσως Μέγα και Βούλας Τσίλη.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα στην προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας για τη νομιμότητα σύνθεσης του Δ.Σ. της επιχείρησης, λόγω μη τήρησης της ποσόστωσης φύλου.
Ως πράξη ευθύνης παρουσίασε την ενέργεια της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ Θωμά Γιωτίτσα και Μάκη Χρυσοστόμου. «Η ενέργεια μας αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” έχει ως μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει τους πολίτες και σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στην αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του δήμου στη λογικής και τις πρακτικές της “αντιπολίτευσης της τρικλοποδιάς”, ότι δηλαδή αντιμετωπίσαμε κατά κόρον την περίοδο της δικής μας θητείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
Ωστόσο, τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο οφείλει να αναδείξει δύο παραμέτρους: Η πρώτη έχει να κάνει με την πολιτική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ και της δημοτικής αρχής, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του Δ.Σ., με τον κ. Μπέγκα να επισημαίνει ότι η μέθοδος που επιλέγεται για να επιλυθεί το πρόβλημα, επί της ουσίας ευτελίζει τις διαδικασίες και δεν είναι σίγουρο αν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή όφειλε δημόσια να αναγνωρίσει την πολιτικής της ευθύνη και στη συνέχεια να ζητήσει τη βοήθεια των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την επίλυση του προβλήματος. Άσχετα με τις δικές μας ενέργειες, η δημοτική αρχή θα πρέπει να φέρει άμεσα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την αναμόρφωση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ώστε να διασφαλίσει την εγκυρότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν από εδώ και στο εξής. Άλλωστε, το πρόβλημα είναι γνωστό στη διοίκηση πάνω από ένα χρόνο, εξαιτίας προσφυγής που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος προτάθηκε από συμπράττουσα παράταξης της δημοτικής αρχής, την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”», σημείωσε και διερωτήθηκε γιατί η διοίκηση άφησε τον χρόνο να κυλήσει με κίνδυνο να καταπέσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και μαζί μ’ αυτό ένας μεγάλος αριθμός αποφάσεων του, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργίας της επιχείρησης και την εξέλιξη σημαντικών έργων για τον τόπο.
Με βάση αυτό το γεγονός, άδραξε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο ανεύθυνος τρόπος άσκησης διοίκησης δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης για των αγωγό στη Λ. Νιάρχου.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την ηθική και τη δεοντολογία στην πολιτική. «Η παράταξή μας ποτέ δε θα πρωταγωνιστούσε στην ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος, το οποίο θα δημιουργούσε αναστάτωση σε μια δημοτική επιχείρηση. Θυμίζω όμως ότι την περίοδο 2024-2019 η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”, πρωταγωνίστησε, ώστε να κινηθεί η διαδικασία υποβολής μια αντίστοιχης προσφυγής. Σε εκείνο το Δ.Σ. εκπροσωπούνταν από τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, ενώ το αναπληρωματικό της μέλος είναι ο σημερινός προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη», ανέφερε.
Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και στην περίοδο της προηγούμενης διοίκησης, σημείωσε ότι επιλύθηκε πολύ γρήγορα και οι επιπτώσεις περιορίστηκαν σε αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ μιας πολύ μικρής περιόδου. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, είπε πως ο σημερινός αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης θητείας του ως μέλος του Δ.Σ., όφειλε να διαθέτει καλύτερα ανακλαστικά για να την προστατέψει. «Και δε φτάνει που η παράταξη της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας” πρωταγωνιστούσε το 2014 στα τότε γεγονότα, εξέδωσε και στις 28 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ένα “διθυραμβικό” δελτίο τύπου, πανηγυρίζοντας για το “αίσιο” αποτέλεσμα της “αντιπολίτευσης της τρικλοποδιάς”», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.
Κλείνοντας κι απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή τόνισε: «Όχι κύριοι της δημοτικής αρχής. Δεν είμαστε ίδιοι. Η παράταξή μας έχει αρχές, ήθος και δεοντολογία στην άσκηση της πολιτικής, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και των δημοτών του κι όχι το μικροπολιτικό συμφέρον κι αυτό, να είστε σίγουροι, το γνωρίζουν οι πολίτες».

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας