ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προάγγελος καλύτερων ημερών οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Μια σημαντική κινητικότητα στην αγορά ακινήτων παρουσιάζουν τα Γιάννενα την περίοδο του τελευταίου έτους, ακόμη και στις συνθήκες του αυστηρού lockdown του περασμένου Μαρτίου, γεγονός που προδιαγράφει οικονομική ανάκαμψη το επόμενο διάστημα.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο «συστημικός» κλάδος των συμβολαιογράφων, που είχε «προβλέψει» και την οικονομική κρίση του 2009, βλέποντας την πτώση στην κινητικότητα αγοροπωλησιών, λίγο πριν αυτή εμφανιστεί στην αγορά.
Τα Γιάννενα παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση στις μεταβιβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, ενώ δε σημειώθηκε δραματική κάμψη στο lockdown.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΟΥ Ιωαννίνων, το πρώτο 5μηνο του 2019 έγιναν 720 δηλώσεις πώλησης, το ίδιο διάστημα του 2020 (εν μέσω περιορισμών) έγιναν 650 δηλώσεις, ενώ για το 2021, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πεντάμηνο, έχουν ξεπεράσει τις 900. Οι αγοροπωλησίες στα Γιάννενα από τον Μάρτη έως τον Δεκέμβρη του 2020 εμφανίζουν αύξηση +7%.
«Υπάρχει μια έντονη κίνηση. Όταν το 2008-2009 βλέπαμε την καθίζηση στην αγορά, δεν είχε γίνει ακόμη αντιληπτή. Τώρα, με την ίδια αντίστροφη λογική, βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα, κυκλοφορεί χρήμα και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα περάσει στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως τα μηνύματα, που φτάνουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία, δείχνουν ότι η κίνηση θα αυξηθεί περαιτέρω.
«Αισιοδοξώ ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί, αυτά είναι τα μηνύματα από τους ενδιαφερόμενους. Αυτό συμβαίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά τα Γιάννενα είναι από τις πρώτες πόλεις σε ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Η εξήγηση γι’ αυτή την κινητικότητα έχει να κάνει με τις προοπτικές της περιοχής, οι οποίες φαίνεται να αναγνωρίζονται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επένδυσουν τα πολλά ή λιγότερα χρήματά τους σε ακίνητα, προκειμένου να δημιουργήσουν εισοδήματα.
«Είμαστε σε μια περιοχή “αυτόφωτη”, έχει μια δυναμική ως πόλη, στην οποία συρρέει ή επενδύει κόσμος που δεν είναι από την περιοχή, με σαφώς επενδυτικό χαρακτήρα σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν οι φοιτητές, είχαμε τον περασμένο Φεβρουάριο αύξηση τουριστών και επισκεπτών, όλα αυτά έχουν συντελέσει στο ενδιαφέρον από κόσμο που δεν εμφανιζόταν πριν στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας πως σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η Αλβανία, απ’ όπου επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων.

«Γίνεται της… πλατφόρμας»

«Φρένο» και καθυστερήσεις, ωστόσο, στην κινητικότητα της αγοράς ακινήτων δημιουργεί η παραδοσιακή αλλά και ηλεκτρονική, πλέον, γραφειοκρατία. «Γίνεται της… πλατφόρμας, όσο αδόκιμο κι αν ακούγεται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας πως ο περισσότερος χρόνος χάνεται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται. Επιπλέον, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας υστερεί σε σημαντικό βαθμό και οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης, ειδικά τώρα με το καθεστώς της τηλεργασίας.
«Έχουμε πραγματικά μετατραπεί σε κυνηγούς πιστοποιητικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί κάθε συμβόλαιο», τόνισε ο κ. Παππάς, αναφέροντας πως σημαντική καθυστέρηση υπάρχει στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, όπου εκδίδεται η βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). «Ο δήμος πρωτοπορεί στην καθυστέρηση, χωρίς αυτό να είναι μομφή προς τους υπαλλήλους, αλλά υπάρχει υποστελέχωση. Είναι όλα έτοιμα και καθόμαστε να περιμένουμε έναν και δύο μήνες, πότε θα εκδοθεί το ΤΑΠ. Είναι τραγικό μια συναλλαγή να στηρίζεται σε ένα χαρτί που δεν εκδίδεται στη σωστή στιγμή, γιατί μιλάμε για ευαίσθητες δικαιοπραξίες και μέσα σε ένα δίμηνο γίνονται πολλά», σημείωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος είχε επαφή με τη δημοτική αρχή, που επίσης αναγνωρίζει το πρόβλημα.
Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν ένταση και στην υπηρεσία, όπου προσφεύγουν οι πολίτες για να δουν πού βρίσκεται η υπόθεσή τους, αλλά και στα συμβολαιογραφικά γραφεία. «Καλώ κάθε αρμόδιο να το δει πολύ σοβαρά», τόνισε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας πως υπήρξε συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με στόχο να δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα αναφορικά με την έκδοση του ΤΑΠ, ώστε να μην υπάρχουν «διαφορετικές ταχύτητες» από δήμο σε δήμο.
Ακόμη ένα σημείο που δημιουργεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων, είναι το Κτηματολόγιο, οδηγώντας σε «μπλοκάρισμα» στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.
Αντίθετα, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, που λειτουργεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς πλέον.

Σχετικά άρθρα

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων»

Γεωργία Χαλάτση

Κενό ασφαλείας λόγω υποστελέχωσης στο Υποθηκοφυλακείο

Αποστόλης Τζελέτας

Μόνο με ραντεβού στα συμβολαιογραφικά γραφεία