ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαφορετικές περιπτώσεις, κοινό μέτωπο

Κοινό μέτωπο αγώνα κατά των μονάδων καύσης βιορευστών και βιοαερίου συγκρότησαν κάτοικοι του δήμου Σουλίου, των Γραμμενοχωρίων και των Άνω Ραβενίων Πωγωνίου, με την κάθε περίπτωση, ωστόσο, να είναι διαφορετική.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί, πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας στα Γιάννενα και συναντήθηκαν με τον συντονιστή Βασίλη Μιχελάκη, ενώ στις προθέσεις τους είναι να επιδιώξουν και συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, στον οποίο κοινοποιείται και υπόμνημα που απευθύνεται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Από τη συνάντηση δεν προέκυψαν νέα δεδομένα, ωστόσο οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες κοντά στα σπίτια τους.
Πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή που αφορά τις δύο μονάδες καύσης βιορευστών στις κοινότητες Γαρδικίου και Προδρομίου του δήμου Σουλίου, καθώς έχουν αδειοδοτηθεί από το 2016 και 2017, με τις αντιδράσεις να προκύπτουν στο στάδιο κατασκευής τους. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά των μονάδων βιορευστών στον δήμο Σουλίου Βασίλης Αναστασόπουλος, οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν πριν 3-4 μήνες τα συνεργεία να σκάβουν και τότε πληροφορήθηκαν ότι στην περιοχή τους θα κατασκευαστούν μονάδες βιορευστών, που «θα καίνε 2,5-3 τόνους λάδια έξω από τα σπίτια». «Αν δεν πάρουν τις άδειες πίσω, εμείς θα διαμαρτυρόμαστε μέρα παρά μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση, όπως και σε δηλώσεις του, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), στο οποίο ο ίδιος προεδρεύει, δεν μπορεί να ανακαλέσει μια απόφαση, η οποία έχει ληφθεί εδώ και χρόνια, χωρίς να έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων. «Εμείς δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αποφάσεις του 2016», τόνισε, εκτιμώντας πως ούτε ο υπουργός Περιβάλλοντος, στον οποίο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, με πρόσφατη απόφασή της, αποφάσισε να αναπέμψει το θέμα, μπορεί να το κάνει, εκτός κι αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τα βιορευστά.
Διαφορετική είναι η περίπτωση των δύο μονάδων καύσης βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου, καθώς δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από το ΠΕΣΠΑ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 25 Μαΐου. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και κάνουν λόγο για ρυπογόνες δραστηριότητες, καθώς προβλέπεται η καύση ελαιοκράμβης, που θα μεταφέρεται από το εξωτερικό, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του δήμου Ζίτσας Βούλα Στεφάνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο από τον δήμο Ζίτσας όσο και από την περιφέρεια Ηπείρου, ενώ προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει και μεταξύ των μελών του ΠΕΣΠΑ, που έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία μετά από συνεχείς αναβολές για την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Ο κ. Μιχελάκης δε θέλησε να προδικάσει την απόφαση, εκφράζοντας από την πλευρά του την απορία του για το ότι οι κάτοικοι δεν επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν τη μέρα συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ.
Ιδιάζουσα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περίπτωση της μονάδας βιοαερίου στα Άνω Ραβένια, για την οποία οι αντιδράσεις συνίστανται στο σημείο χωροθέτησής της, με τον δήμο Πωγωνίου και τους κατοίκους να είναι υπέρ της λειτουργίας της δίπλα στη μονάδα παραγωγής, τα απόβλητα της οποίας θα χρησιμοποιεί. «Είμαστε υπέρ των μονάδων στο σωστό σημείο. Το σημείο που επιλέχθηκε, είναι εντελώς ακατάλληλο», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Άνω Ραβενίων Γεώργιος Γκιώκας. Και το θέμα αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη του ΠΕΣΠΑ την Τρίτη, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει αναβολή, μετά από αίτημα των αντιδρώντων, που έχουν κινηθεί για την εκπόνηση νέας υδρογεωλογικής μελέτης. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Μιχελάκης άφησε αιχμές κατά της περιφέρειας Ηπείρου, που γνωμοδότησε θετικά, κόντρα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας. «Το παράδοξο είναι ότι ενώ διαμαρτύρονται ο δήμος και οι τοπικές κοινότητες, η περιφέρεια γνωμοδότησε θετικά. Και πάντα επικαλούμενη τον γνωμοδοτικό της ρόλο και όχι τον ουσιαστικό. Αλλά αυτός ο γνωμοδοτικός ρόλος δημιουργεί τα μέγιστα όσα προβλήματα. Θα μπορούσαν να είχαν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι, αφού στην ουσία είναι θετικές οι γνωμοδοτήσεις», σχολίασε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών