ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοίγει βήμα για ενίσχυση της ανακύκλωσης

Σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, με τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν πλέον διαλογή στην πηγή για το σύνολο των απορριμμάτων, προχωρά ο δήμος Ιωαννιτών, μετά την ένταξη του έργου της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, με την ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και η υλοποίησή της θα συμπληρώσει την αλυσίδα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων στον δήμο Ιωαννιτών με την τοποθέτηση των καφέ κάδων, κάτι που αποτέλεσε προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα.
Το επόμενο «στοίχημα» είναι φυσικά να τεθεί σε εφαρμογή η ολοκληρωμένη διαχείριση, που απαιτεί αφενός αρκετές διαδικασίες μέχρι τη δημοπράτηση και προμήθεια του συνόλου του εξοπλισμού, αφετέρου τη συμμετοχή των πολιτών.
Ο κ. Πήχας εκτίμησε πως οι διαδικασίες δημοπράτησης και προμήθειας του εξοπλισμού, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2021, ενώ θα ξεκινήσουν και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη συλλογή βιοαποβλήτων, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο.
Στόχος, μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση, είναι φυσικά η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ανακύκλωση, αλλά και η μείωση του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων σήμερα απορριμμάτων, που θα έχει αντίκτυπο και στα τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες.

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και δράσεις ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, όπως προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου.
Για την εκτροπή 190 τόνων οικιακών βιοαποβλήτων μέσω οικιακής κομποστοποίησης, η οποία θα εφαρμοστεί σε οικισμούς του δήμου Ιωαννιτών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, θα γίνει προμήθεια 950 κάδων οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 λίτρων (συνοδευόμενους από εργαλείο ανάδευσης κομπόστ) και 950 κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας χωρητικότητας 10 λίτρων.
Για την εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων με δίκτυο καφέ κάδων (σύστημα κεντρικών κάδων και σύστημα πόρτα-πόρτα για κάποιες περιοχές) και τη χωριστή συλλογή 5.127 τόνων οικιακών βιοαποβλήτων, θα γίνει άλλη προμήθεια, η οποία περιλαμβάνει 404 κάδους των 40 λίτρων, 631 κάδους των 120 λίτρων, 801 κάδους των 240 λίτρων, 320 κάδους των 360 λίτρων, 20 κάδους των 660 λίτρων, 10 κάδους των 1.100 λίτρων, 8.244 κάδους κουζίνας των 10 λίτρων, 275 κάδους κουζίνας των 60 λίτρων και κομποστοποιήσιμες σακούλες για κάθε κάδο. Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία στην κοινότητα Ιωαννίνων.
Επιπλέον, για τη μεταφορά των προδιαλεγμένων αυτών βιοαποβλήτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι, θα γίνει προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων με σύστημα πλύσης κάδων και δύο απορριμματοφόρων με σύστημα συμπίεσης τύπου πρέσας.

«Έξυπνες» Γωνιές Ανακύκλωσης

Τα βιοαπόβλητα συμπληρώνουν την ανακύκλωση σε χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό που ήδη γίνεται και αναμένεται να ενισχυθεί με τις Γωνιές Ανακύκλωσης, οι οποίες θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, διευκολύνοντας τους πολίτες.
Συγκεκριμένα πρόκειται να δημιουργηθούν έξι υπέργειες και πέντε υπόγειες Γωνιές Ανακύκλωσης. Στις υπέργειες θα γίνεται ανακύκλωση έξι ρευμάτων (έντυπο χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, βρώσιμα έλαια και λίπη, σύνθετη συσκευασία όπως καλώδια), ενώ στις υπόγειες τεσσάρων, όπως ανέφερε ο κ. Πήχας.
Οι υπέργειες Γωνιές Ανακύκλωσης προτείνεται να δημιουργηθούν στον χώρο του παλιού δημαρχείου στον Κατσικά, στον χώρο του παλιού δημαρχείου στην Πεδινή, σε κοινόχρηστο χώρο στο Σταυράκι, στο αθλητικό κέντρο της Κιάφας, στον Βοτανικό και τα Καρδαμίτσια, κοντά σε σχολικές μονάδες.
Οι υπόγειες θα τοποθετηθούν στον χώρο του παλαιού δημαρχείου στο Πέραμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, στην πλατεία Γηροκομείου και στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους.
Οι προτεινόμενες Γωνιές Ανακύκλωσης, μάλιστα, θα φέρουν κατάλληλο σύστημα Internet Of Things (ΙοΤ), διασυνδεδεμένο με κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης για την ταυτοποίηση των χρηστών και τη δυνατότητα επιβράβευσής τους με παροχή οικονομικών κινήτρων, την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος, τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, καθώς και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η συλλογή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων θα πραγματοποιείται με τη χρήση απορριμματοφόρων, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κατάλληλο σύστημα τηλεματικής των δρομολογίων και διασυνδεδεμένο με την κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης του συστήματος.

Ενδύματα και υποδήματα στον «κάδο»

Εντός των ημερών πρόκειται, στο μεταξύ, να υπογραφεί η σύμβαση για την ανακύκλωση των ενδυμάτων και υποδημάτων. Όπως προβλέπεται, θα τοποθετηθούν 20 κάδοι σε σημεία της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων, προκειμένου τα παλιά ρούχα και παπούτσια να μην καταλήγουν στα σύμμεικτα απορρίμματα, αλλά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο