ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη λίστα για το Ταμείο Ανάκαμψης το Τζαμί Καλούτσιανης

Σημαντικά έργα, που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν στην Ήπειρο από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω κονδυλίων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ήπειρος συμμετέχει με έργα αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων σε τέσσερις από τις πέντε πολιτιστικές διαδρομές που παρουσίασε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, η μεγάλη είδηση είναι η χρηματοδότηση της στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του Τζαμιού Καλούτσιανης, το οποίο εντάσσεται στα έργα της πολιτιστικής διαδρομής «Πολιτιστική Εγνατία Οδός».
Από εκεί και πέρα, σημαντικά έργα θα χρηματοδοτηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης στην Πρέβεζα. Στην πολιτιστική διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» περιλαμβάνονται η συντήρηση ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου και της Βασιλικής, καθώς και η αποκατάσταση της Πύλης Βασιλικής Β ́ Αλκίσωνος, ενώ στην πολιτιστική διαδρομή «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες» περιλαμβάνονται οι εργασίες αποκατάστασης του Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του.
Τέλος, στην πολιτιστική διαδρομή «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία» περιλαμβάνονται οι άμεσες σωστικές επεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στο κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.
Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα έργα που προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνουν υποδομές και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, τα οποία έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. «Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων», εξήγησε.
Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, κάθε διαδρομή έχει ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να ευπρεπίσει χώρους, οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Ένα εκατ. ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών, «γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας», ενώ το μεγαλύτερο ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκ. ευρώ, εκτός του ΦΠΑ, δηλαδή ένα 24% που θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.
Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, στην επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν σε κάθε διαδρομή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ωριμότητα και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022 (δηλαδή αν πρόκειται για εργολαβίες να έχει γίνει εντός του έτους αυτού η σύμβαση με τον ανάδοχο ή αν πρόκειται για αυτεπιστασίες να έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις αυτεπιστασίας). Το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Όπως επισήμανε η υπουργός, από τα έξι έργα που έχει καταθέσει ο Τομέας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν άλλα τόσα τα οποία έχουν κατατεθεί από τον Τομέα Σύγχρονου Πολιτισμού, όπου μετέχει και η Πολιτιστική Κληρονομιά. Το σύνολο των χρημάτων που ζητά το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 430 εκατ. ευρώ, στα οποία, όμως, δε συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, ότι μαζί με το ΦΠΑ είναι ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 600-650 εκ. ευρώ. «Είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί ως σήμερα για τον Πολιτισμό. Το μόνο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμού στο Γ’ ΚΠΣ», πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ, μέσα από το έργο αυτό των Πολιτιστικών Διαδρομών, βρίσκεται σε μια διαδικασία να εκτελέσει περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

Βγάζει από πάνω του τα σημάδια του χρόνου το Τζαμί

Γεωργία Χαλάτση