ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με self test η επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων από Δευτέρα

Στις αίθουσες θα βρεθούν ξανά από τη Δευτέρα 10 Μαΐου μαθητές και εκπαιδευτικοί των δημοτικών και γυμνασίων, μετά από αρκετούς μήνες, με απαραίτητη προϋπόθεση την διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ, δύο φορές την εβδομάδα, όπως ισχύει και για τα λύκεια.

Οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση, μπορούν να προμηθεύονται στα φαρμακεία το self test που δικαιούνται έως το Σάββατο 8 Μαΐου, ενώ το δεύτερο τεστ, για την επόμενη εβδομάδα, θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα.
«Είναι μια διαδικασία που στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά. Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί και αν θα προκύψουν ζητήματα. Αρχικά φαντάζει λίγο δύσκολη διαδικασία για παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως ακούμε από τους γονείς, αλλά από Δευτέρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10 Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 26 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Μαΐου, ημερομηνία η οποία είναι καταληκτική για την υποβολή των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα.
Το μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζεται υποχρεωτικά στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους, που ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή.

Δεν ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί

Δε θα ανοίξουν τελικά στις 10 Μαΐου μαζί με τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα, αναφέρει το υπουργείο χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές

Κανένα τμήμα ένταξης στα Δημοτικά των Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση