ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αργία την Τρίτη, απεργία την Πέμπτη

Σε μια περίοδο που οι συνδικαλιστικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε επιφυλακή, ενόψει της κατάθεσης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ιδιαίτερο βάρος λαμβάνει ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όχι ως… συνέχεια των εορτών του Πάσχα, αλλά ως απεργία.

Συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνουν ότι έγινε «εκ του πονηρού» η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς στην Τρίτη του Πάσχα και έτσι προκήρυξαν απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου, προετοιμαζόμενα για μια δυναμική «απάντηση» στους δρόμους.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Σήμερα το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Φέτος η 1η Μάη θα είναι η μέρα που με την αποφασιστικότητά μας, με τη συμμετοχή μας στην απεργία θα δώσουμε απάντηση στους σχεδιασμούς και στην προκλητικότητα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Μην τολμήσετε να φέρετε το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή!», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο καταργούνται τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες.
«Για τα ταξικά Συνδικάτα, για όλους τους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο μετατρέπει το 8ωρο σε 10ωρο, κάνει τη ζωή μας και το ωράριο “λάστιχο”, αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες και μετά το 10ωρο, νομιμοποιεί τη δουλειά τις Κυριακές. Το νομοσχέδιο μονιμοποιεί την τηλεργασία και μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή, χτυπάει ξανά την κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιώντας τις επικουρικές συντάξεις, προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να οργανωθούμε. Αυτά για εμάς είναι αιτία πολέμου. Ως εδώ. Δούλοι δε θα γίνουμε!», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.
«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ», τονίζει η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, χαρακτηρίζοντας πρόκληση την κατάθεση του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης.
«Το “εργασιακό νομοσχέδιο” στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, αύξηση των υπερωρίων σε 150 ώρες και θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προαναγγελθείσα ανατροπή του ν.1264/82 σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης», τόνισαν εκ μέρους της ΕΑΚ τα ιδρυτικά μέλη Αλ. Μπαλακέρας, Σπ. Παύλου, Μ. Καλτσάς και Δ. Αναστασίου.
«Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε την μάχη και να αποτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου-εκτρώματος», κατέληξαν, με αιχμές κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.
Ήδη τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Ήπειρο έχουν εκφράσει με καλέσματα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού Ιωαννίνων και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας.

Η ΑΔΕΔΥ

Με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς επίσης την Πέμπτη 6 Μαΐου.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους συλλόγους των εργαζομένων στο δημόσιο, με αντικείμενο το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και ενημέρωση από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρη Μπράτη, Γιώργο Μακράκη και Μιχάλη Ρίζο.
«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες στο Σικάγο του 1886», τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη.
Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στην κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες, παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας και μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.
«Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα», αναφέρει το κάλεσμα του νομαρχιακού τμήματος στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Κατάθεση στεφάνων το Μ. Σάββατο

Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιήσουν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία του, το Μ. Σάββατο 1η Μάη στις 10 το πρωί στο Ηρώο Μπιζανομάχων στο Ρολόι.
«“Σκλάβοι” στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε», τονίζει το κάλεσμα, στο οποίο αναφέρεται: «Σύγχρονος εργαζόμενος για μας είναι αυτός που ζει την ζωή που του αξίζει και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει με τον κόπο του. Η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου κι όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Λαϊκά μπάνια και την ερχόμενη Κυριακή

Ηπειρωτικός Αγών