ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομόθυμο το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Με τους συμβασιούχους στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας να φτάνουν τις 20.000 και μόνο στα δύο νοσοκομεία της πόλης να ξεπερνούν τους 700, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας, το αίτημα για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Έτσι, η πανελλαδική κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που συνοδεύτηκε από στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, στηρίχθηκε από πλήθος σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με το αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, αλλά και την ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ένα αίτημα ώριμο, λογικό και δίκαιο, όπως αναφέρουν οι υγειονομικοί.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ οι Γενικοί της Σύμβουλοι Χρήστος Γιωτόπουλος και Γιώργος Πρέντζας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων του ΠΓΝΙ και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων των δύο νοσοκομείων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων.
«Δυστυχώς η λίστα με τις διεκδικήσεις μας αντί να μικραίνει, μεγαλώνει συνεχώς, γιατί έως τώρα οι κυβερνήσεις δεν έχουν φροντίσει διαχρονικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας», σημείωσε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του «Χατζηκώστα» ο πρόεδρος Κ. Καλαμπόκας, τονίζοντας πως «αν αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι, κινδυνεύει η λειτουργία του νοσοκομείου».
Οι παλινωδίες του ΕΣΥ οφείλονται στην υποχρηματοδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, Γ. Φλούδα, ο οποίος τόνισε ότι οι συμβασιούχοι «κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας στην περίοδο της πανδημίας».
«Τουλάχιστον ας υπάρξει μια δικαίωση στο θέμα των συμβασιούχων», κατέληξε ο Γ. Πρέντζας, επισημαίνοντας παράλληλα τα ζητήματα των ελλείψεων σε μέσα, του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, αλλά και τον επερχόμενο αντεργατικό νόμο.
Τη στήριξη του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε ο πρόεδρος Χρ. Γρίβας, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να συνεχιστεί το επαίσχυντο καθεστώς της ελαστικής μορφής απασχόλησης», ενώ εκ μέρους του ΕΚΙ ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης κάλεσε τα σωματεία σε συντονισμό και αγώνα ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά, στις 6 Μαΐου, όπως έχει αποφασίσει το ΕΚΙ.
Τις ευχαριστίες τους προς τα σωματεία που στηρίζουν τον αγώνα τους, εξέφρασαν εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα των δύο νοσοκομείων οι Ελένη Γκόγκου, Μαρία Μπακόλα και Ζαχαρίας Καραγεώργος, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Σχετικά άρθρα

«Έμπα ψυχή, έβγα ψυχή» για τους συμβασιούχους του ΠΓΝΙ

Διαμαρτυρία για την επιστροφή των εργολάβων στο ΠΓΝΙ

Οι σωροί σκουπιδιών έφεραν συναίνεση