ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιπαράθεση για την αποκομιδή με Πιραντέλλο

Με τον τίτλο του θεατρικού έργου του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» απαντά η δημοτική αρχή στα περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, για την οποία την κατηγόρησε σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση και κατηγορώντας την για υποκρισία.

Στην απάντησή της επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα, αλλά, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της, χρησιμοποιεί με όρους διεθνούς διαγωνισμού και απόλυτη διαφάνεια και τον ιδιωτικό τομέα για την αποκομιδή των απορριμμάτων όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. «Η συμμετοχή του είναι κατά γενική παραδοχή επιβεβλημένη για να είναι η πόλη μας καθαρή», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά και στην κατηγορία ότι η σύμβαση δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, αλλά αντίθετα τη διευκολύνει τους πρώτους μήνες της θητείας της, τοποθετώντας την υπογραφή της εντός 4μηνου.
Τέλος, κάνει λόγο για την απόλυτη υποκρισία, κάνοντας σύγκριση με τη δεκαετή σύμβαση με ιδιώτη που επιχειρήθηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στον οποίο αντιπρόεδρος είναι ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας. « Ιδιωτικοποίηση λοιπόν και επιβάρυνση των δημοτών όταν αναφερόμαστε στην αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης μας, ενώ το ίδιο για δεκαετή σύμβαση με ιδιώτη (δηλαδή διάρκεια 3 δημοτικών θητειών) στον ΑΣΔΑ Ηπείρου με συνολικό κόστος 35 εκ. ευρώ προφανώς δεν επιβαρύνει τους δημότες», υπογραμμίζει.

Απάντηση για τα βιοαπόβλητα

Απάντηση δίνει η δημοτική αρχή και για το θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, χαρακτηρίζοντας ψευδή την αναφορά της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» για ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής και μη έγκριση της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών για τον εξοπλισμό.
«Ο δήμος υπέβαλε εμπρόθεσμα άρτιο φάκελο χρηματοδότησης στις 2-11-2020, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε έως 19-01-2021 με τροποποίηση της πρόσκλησης (ΑΔΑ: ΨΓΜΘ7Λ9-3ΤΙ). Επί της υποβληθείσας πρότασης, στις 31/03/2021 ο δήμος έλαβε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου αίτημα για συμπληρωματικά στοιχεία. Τα ζητούμενα αφορούσαν την επιπλέον τεκμηρίωση στοιχείων του σχεδιασμού αλλά και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού συγκεκριμένων αντικειμένων της πρότασης. Το τελευταίο δε, συμπαρασύρει σειρά τροποποιήσεων απαραίτητων στοιχείων της υποβολής, καθώς και τροποποίηση του συνολικού προϋπολογισμού της.
Αναφορικά με τις συλλεγόμενες ποσότητες, ο δήμος Ιωαννιτών στοχεύει μέσω της πρότασης του στην ανάπτυξη ενός δικτύου καφέ κάδων και οικιακών κομποστοποιητών, που καλύπτει τον συνολικό στόχο του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του δήμου Ιωαννιτών για εκτροπή μέσω δικτύου καφέ κάδου και οικιακής κομποστοποίησης», αναφέρει και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα είναι ο πρώτος δήμος της Ηπείρου που θα αξιολογηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και ο πρώτος δήμος που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στην Ήπειρο.

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Άνευ νοήματος χαρακτηρίζει την απάντηση της δημοτικής αρχής η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», υποστηρίζοντας ότι δε δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που ορίστηκε σε 52 ευρώ ανά τόνο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, σε αντίθεση με παλαιότερη δική της προκήρυξη σε αντίστοιχο διαγωνισμό, όπου η υπηρεσιακή εισήγηση όριζε ως τιμή εκκίνησης τα 32 ευρώ ανά τόνο.
«Μη συγκρίσιμες και τουλάχιστον αντιδεοντολογικές» χαρακτηρίζει τις παραπομπές σε εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κάνοντας λόγο για ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο του δημοσίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι εισηγήσεις που κατατίθενται στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, «περιβάλλονται, τουλάχιστον, από μια σοβαρή υπηρεσιακή μελέτη και οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο που δεν υπάρχει δότη πλειοψηφία».
Και συνεχίζει: «Αν θέλουμε να ανοίξουμε τους “ασκούς του Αιόλου” για μακροχρόνιες συμβάσεις, ξαναθέτουμε το ερώτημα: γιατί η δημοτική αρχή επιλέγει να παραδώσει για 12 ολόκληρα χρόνια τον δημοτικό οδοφωτισμό σε ιδιώτη, με πλήρη άγνοια των όρων του διαγωνισμού, μέθοδος που θα επιφέρει υπερκέρδη στον ανάδοχο κι ελάχιστα οφέλη στους πολίτες;».
Σε σχέση με την πρόταση για την ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, επισημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς συνάδει ο «άρτιος φάκελος» κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, με το αίτημα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για συμπληρωματικά στοιχεία, όπως παραδέχεται η ίδια. «Φυσικά, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», αναφέρει, χρησιμοποιώντας την ίδια φράση που χρησιμοποίησε η δημοτική αρχή στην απάντησή της.
Και καταλήγει: «Και βέβαια παραμένει το ερώτημα γιατί η πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προβλέπει τη διαχείριση μικρότερων ποσοτήτων βιοαποβλήτων σε σχέση με αυτές που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε, ότι όσο μεγαλύτερες οι ποσότητες της ανεξάρτητης διαχείρισης των βιοαποβλήτων τόσο μεγαλύτερη η απομείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τις τσέπες των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών