ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Για άλλους «διόρθωση», για άλλους «επέκταση»

Στην αλλαγή των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου αποφάσισε να προχωρήσει ο δήμος Ζαγορίου, εντοπίζοντας σφάλματα επί της οριοθέτησης του οικισμού τον Απρίλιο του 1990, με απόφαση του τότε νομάρχη Ιωαννίνων.

Την απόφαση αλλαγής ορίων έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου στην τελευταία του συνεδρίαση, με τη δημοτική αρχή να κάνει λόγο για αναγκαία διόρθωση λόγω σοβαρών αστοχιών επί της οριοθέτησης, ωστόσο μέρος της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι επιχειρείται επέκταση του οικισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και υφίστανται συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τη δόμηση και από το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα επέκτασης, απλώς, μετά από αίτημα ομάδας κατοίκων, αποφασίστηκε να γίνουν διορθώσεις μικρής κλίμακας για να συμπεριληφθούν εντός των οικιστικών ορίων και ιδιοκτησίες, σε ορισμένες εκ των οποίων υφίστανται εγκαταλελειμμένες οικίες, που δεν είχαν συμπεριληφθεί με την οριοθέτηση του 1990, αλλά και για να υπάρξει σαφής καθορισμός ορίων όπου αυτά είναι ασαφή.
Ωστόσο, η σπουδή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη λήψη απόφασης, την ώρα που είχαν διατυπωθεί αιτήματα για αναβολή της συζήτησης μέχρι να υπάρχει η δυνατότητα λαϊκής συνέλευσης, προκάλεσε αντιδράσεις, με την Ένωση Αποδήμων Ζαγορίου, μάλιστα, να εκδίδει και ανακοίνωση.
Η απόφαση τελικά ελήφθη, ωστόσο δε σημαίνει ότι αλλάζουν αυτόματα και τα όρια του οικισμού, καθώς απαιτείται και απόφαση της Πολεοδομίας Ιωαννίνων, ενώ ενδεχομένως να απαιτηθεί και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Διαγραφές και παραιτήσεις

Υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Όραμα για το Ζαγόρι» Ευτύχιος Μαλανδράκης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής Λεωνίδα Τσουμάνη και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού, και, με απόφασή τους, ο κ. Μαλανδράκης τέθηκε εκτός της παράταξης. Τη θέση του διαχώρισε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ράπτης, ο οποίος επέλεξε να παραιτηθεί από την παράταξη.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ο κ. Τσουμάνης έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά των δύο δημοτικών συμβούλων, τονίζοντας ότι δεν τήρησαν τον λόγο τους και δεν τίμησαν την παράταξη, η οποία τους ανέδειξε, αν και δεν υπήρξαν μέλη της, αλλά εντάχθηκαν σε αυτήν στις τελευταίες εκλογές, μην έχοντας άλλη επιλογή αφού καμία άλλη παράταξη δεν έπαιρνε το “ρίσκο” να τους ενσωματώσει. « Με αυτή την επιλογή μας, δυστυχώς είχαμε μεταφέρει ‘’δύο λαγούς’’ του δημάρχου στην παράταξή μας […]. Τους ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα μικρή κοινή πορεία μας, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι ήρθαν στην παράταξη για προσωπικό όφελος και μόνο, εκμεταλλευόμενοι ψήφους από δημότες οι οποίοι στήριζαν έτσι κι αλλιώς την παράταξη επί σειρά ετών, με σκοπό να εκλεγούν, χωρίς να εισφέρουν στο ελάχιστο οι ίδιοι, και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια, σε όποια διαδρομή επιλέξουν να ακολουθήσουν. Θεωρούμε πως για το καλό του Ζαγορίου, η μοναδική επιλογή που έχουν στο εξής, είναι να απέχουν από τα κοινά», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Τσουμάνης και τους καλεί να παραδώσουν τις έδρες τους στην παράταξη μέσω της οποίας εξελέγησαν, «σε ένδειξη ηθικής και σεβασμού, έστω και την ύστατη στιγμή, προς τον συνδυασμό και το δημοτικό συμβούλιο».

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου

Επανεκλογή Γ. Σουκουβέλου στον Δήμο Ζαγορίου