ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιγμα με… αστοχίες, ασάφειες και αντιφάσεις

Τη λειτουργία της δικαιοσύνης με μέτρα ασφάλειας και ελέγχους ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας ότι μετά την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ξεκινά από αύριο η εκδίκαση υποθέσεων που είχαν ανασταλεί και μάλιστα με τη φυσική παρουσία μαρτύρων, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την προστασία της υγείας των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, η επαναλειτουργία των δικαστηρίων γίνεται χωρίς καμία πρόνοια για τεστ, για αστυνόμευση σε όλα τα Δικαστικά Μέγαρα, αν και αυτό των Ιωαννίνων διαθέτει μόνιμη, χωρίς επάρκεια υπαλλήλων, καθώς ισχύουν ακόμη οι ειδικές άδειες, αλλά κυρίως με σοβαρές αστοχίες, όπως ανέφερε η πρόεδρος Μαρία Νάκα. «Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να λειτουργεί με αποφάσεις του Σαββατοκύριακου. Αυτή η τακτική δε συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης. Προσβάλλει το σύνολο των λειτουργών και συλλειτουργών της, όχι μόνο των δικηγόρων, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου. Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος ζει «τραγελαφικές» στιγμές με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Από τη μια υποστήριζε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργούσε και δεν είχε κλείσει, και προς τούτο δε χρειαζόταν ενίσχυση οι δικηγόροι, από την άλλη ισχυρίζεται ότι ανοίγουν κάποιες διαδικασίες. Μια απόφαση που έρχεται στο πιο επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο. Υπάρχουν φοβερές αστοχίες, ασάφειες και αντιφάσεις, που καθιστούν ανύπαρκτη την ασφάλεια δικαίου», τόνισε.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση σε μια σειρά ζητημάτων, δίνοντας παρατάσεις στην αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου, αλλά και στο δικαστικό έτος. Επιπλέον, ζητά να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού, καθώς και να υλοποιήσει άμεσα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που δεσμεύτηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διευρυμένη σύσκεψη φορέων στις 31 Μαρτίου.
Ειδικά σε τοπικό επίπεδο, από αύριο που ξεκινούν οι δίκες, μετά από συνεννόηση του Δικηγορικού Συλλόγου με την περιφέρεια Ηπείρου, θα υπάρχει στο Δικαστικό Μέγαρο κλιμάκιο των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test.
Η κ. Νάκα κάλεσε όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία. Παράλληλα, απευθύνθηκε και στους πολίτες, καλώντας τους να αποφεύγουν την προσέλευση στο Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να έχουν προηγούμενη τηλεφωνική/ηλεκτρονική επικοινωνία με δικαστικό υπάλληλο ή με τον δικηγόρο τους, όταν αφορά δίκη.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο