ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή διευκρινήσεων για τα self tests οι φαρμακοποιοί

Από τις αρχές Απριλίου θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται τα τεστ ταχείας διάγνωσης κορωνοϊου, που εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, οι φαρμακοποιοί έχουν ακόμη επιφυλάξεις, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για το σύνολο της διαδικασίας.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου για τη διανομή των self test, πολίτες κατέφθαναν στα φαρμακεία και της πόλης των Ιωαννίνων προκειμένου να ενημερωθούν ή ακόμη και να προμηθευτούν, χωρίς βέβαια να καταφέρουν κάτι, αφού και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις.

«Οι φαρμακοποιοί, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα βάλουμε πλάτη, αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο σχέδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί από την πολιτεία. Για παράδειγμα, δεν ξέρουν πόσα τεστ θα έχουν στη διάθεσή τους, τι τεστ θα είναι, ποιος θα εκπαιδεύει του ηλικιωμένους, κυρίως, για τον τρόπο χρήσης τους, πού θα γίνονται, καθώς και αν θα υπάρχει αντίτιμο.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις και αν θα μπορέσει να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο ακόμη, γιατί δε θα δεχτούμε να γίνει με προχειρότητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι φαρμακοποιοί ζητούν επάρκεια των τεστ, ώστε να μην αναγκάζονται να κατηγοριοποιούν τους πελάτες, ασφάλεια για τους ίδιους και το προσωπικό των φαρμακείων, με δεδομένο πως για να κάνουν το τεστ σιέλου στο φαρμακείο θα υπάρχει επαφή με τους πολίτες, αλλά και διευκρινήσεις για το αν θα υπάρξει αμοιβή.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση, αρχικά για το πώς θα γίνει και σε δεύτερη φάση ως επιχειρήσεις. Δεν είμαστε αρνητικοί να δίνουμε τα τεστ, αλλά να γίνεται σωστά η διαδικασία,

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, τα τέσσερα τεστ τον μήνα που θα παρέχονται σε κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του, θα είναι απολύτως δωρεάν και δε θα υπάρχει κάποιο αντίτιμο. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και θα ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για του πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια στο φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους το τεστ στο σπίτι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες rapid test που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και θα υπάρξει δυνατότητα καταχώρησης των αποτελεσμάτων σε ξεχωριστή πλατφόρμα, οι λεπτομέρειες για την οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά άρθρα

Σε κλίμα ανησυχίας η επιστροφή στα σχολεία

Δεν έχει θέμα με την υποχρεωτικότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Αποστόλης Τζελέτας

Επεκτείνεται στους 12-17 ετών η διάθεση των self tests