ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, απέναντι στον νόμο Κεραμέως

Δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί με τον νόμο «Κεραμέως» να πλήξει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και να θέσει εκτός πανεπιστημίου χιλιάδες νέους υποψήφιους, στέκεται η νεοεκλεγείσα Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που αφαιρεί κονδύλια από την έρευνα για να τα δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες για τη δήθεν ασφάλεια των πανεπιστημίων. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που αντί να προάγει τη δημοκρατία, τη συνεννόηση, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και εν τέλει την έρευνα και τη γνώση επιβάλλει τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία και περιορίζει το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε ένα νόμο που πλήττει μαζί με το πανεπιστήμιο τόσο την πόλη των Ιωαννίνων όσο και ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου», αναφέρει στην πρώτη της ανακοίνωση και συνεχίζει: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι περιουσία και κτήμα του ελληνικού λαού και αναπτύχθηκε με πολύ κόπο και σκληρή προσπάθεια. Ο νόμος “Κεραμέως”, εν μέσω πανδημίας και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αστυνομοκρατίας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση, προκαλεί αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ο λαός της Ηπείρου εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με ισχυρούς δεσμούς με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δε θα επιτρέψει ούτε την υποβάθμιση του ούτε τον περιορισμό της επιτυχημένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητάς του».
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει, παράλληλα, την αντίθεσή της και στις δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ περί «ήττας της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανάγκης αποκατάστασης της τάξης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». «Την “ήττα της πανεπιστημιακής κοινότητας” και τον διχασμό της επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νόμο “Κεραμέως”, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να στέκεται δίπλα στα πανεπιστήμια, να διασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση τους και να μην τα υποβαθμίζει με αντιεκπαιδευτικούς νόμους, ενέργειες συκοφάντησης και καταστολές», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει τη στήριξή της στον κοινό αγώνα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας για την πλήρη επαναλειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με όρους δημοκρατίας, συνεννόησης και συλλογικότητας και πάντα με πλήρη σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση