ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρέμβαση για την αναίτια χρήση βίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει απερίφραστα την αναίτια χρήση αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος φέρνει ως παραδείγματα την καταστολή των διαδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τη διάλυση των διαδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τις πορείες και τις συγκεντρώσεις υπέρ του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, με αποκορύφωμα την αναίτια επίθεση στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, στη θέση των οποίων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας.
«Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθ’ υπέρβαση των νόμιμων καθηκόντων τους, προσβάλει το δημοκρατικό φρόνιμα του λαού μας, αντίκειται στον θεσμικό ρόλο της αστυνομικής δύναμης και αποστέλλει λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για αυτόν και απάδει του Κράτους Δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας μίας ευνομούμενης ευρωπαϊκής πολιτείας. Ο σεβασμός και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά, η οποία τραυματίζει βαριά τον νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου», αναφέρει και ζητά από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας, και στην ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν.
«Χρέος της Πολιτείας είναι να προνοεί για την άρτια εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων και να μεριμνά για την ορθή τέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία είναι άκρως επιβεβλημένη η επίδειξη νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Η άσκηση βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα και μη ανεκτή, και οφείλουμε ως δικηγόροι να αντιδράσουμε», συνεχίζει, σημειώνοντας ότι μετά τα τελευταία γεγονότα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κατέθεσε αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων και την απόδοση των σχετικών ευθυνών.
Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δηλώνει ότι με την ίδια ένταση που καταδικάζει την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία εις βάρος πολιτών, καταδικάζει και τον βαρύ τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, ζητώντας την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο