ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αργεί ακόμη ο Γενικός Διευθυντής για τη ΔΕΥΑΙ

Τον φάκελο «Γενικός Διευθυντής» αποφάσισε να ανοίξει η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, αλλά φαίνεται πως η προκήρυξη της θέσης δεν είναι μόνο θέμα προθέσεων, αλλά απαιτείται να προηγηθούν και μια σειρά από διαδικασίες.

Διαδικασίες που είναι χρονοβόρες και σίγουρα η επιχείρηση θα εξακολουθεί να πορεύεται με αναπληρωτή γενικό διευθυντή, τον αρχαιότερο υπάλληλο δηλαδή, για πολλούς μήνες, ενδεχομένως και χρόνια.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Δευτέρας, ωστόσο προέκυψαν διιστάμενες απόψεις ως προς το αν η προκήρυξη της θέσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ή η θέση είναι οργανική, που σημαίνει ότι η θητεία του είναι επ’ αόριστον.
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο στο ΦΕΚ Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, δεν προβλέπεται συγκεκριμένη θητεία, ωστόσο από την πλευρά του πρώην αντιπροέδρου Μάκη Χρυσοστόμου και του δημοτικού συμβούλου της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Γιωτίτσα υποστηρίχθηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση από το 2017 με θητεία για 3+3 έτη. Βέβαια, εκείνος ο Ο.Ε.Υ. δεν εστάλη ποτέ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να πάρει ΦΕΚ, καθώς στο μεσοδιάστημα άλλαξε ο νόμος και υπήρχε πρόβλεψη για 4+4 χρόνια. Βάσει αυτού έγινε και η προκήρυξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη διαδικασία τελικά να μην ολοκληρώνεται μετά και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Ο νόμος άλλαξε ξανά και πάλι κριτήριο για την πρόσληψη Γενικού Διευθυντή είναι το τι προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, που στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ δεν ορίζει συγκεκριμένη θητεία. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δε φαίνεται να είναι επιθυμητή, ενώ αντίθετη σε Γενικό Διευθυντή αορίστου χρόνου είναι και η αντιπολίτευση.
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, ή θα πάμε με τον σημερινό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και θα προσλάβουμε Γενικό Διευθυντή αορίστου χρόνου ή θα πρέπει να κάνουμε μια επικαιροποίηση- τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., να τον στείλουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, για να προκηρύξουμε τη θέση με συγκεκριμένη θητεία», ανέφερε στον Η.Α. ο κ. Μπαρτζώκας, κάνοντας γνωστό ότι προσανατολίζεται προς την επιλογή της θητείας.
Την άποψη ότι κακώς δεν προχώρησε η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή όταν υπήρχε η δυνατότητα, εξέφρασε ο Θ. Γιωτίτσας στον «Η.Α.», εκτιμώντας πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις και να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση στην προκήρυξη της θέσης με συγκεκριμένη θητεία και όχι να καταλήξει η ΔΕΥΑΙ να έχει έναν ακόμη υπάλληλο που δε θα ελέγχεται και δε θα λογοδοτεί.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά