ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευθύνες στη διοίκηση, κάλυψη στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Εκπτώσεις στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και στη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Α.Σ.Υ.) στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αποδίδοντας ευθύνες στη διοίκηση για τη διασπορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα και καλύπτοντας τους γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Η Α.Σ.Υ. ανεβάζει το ποσοστό των εμβολιασθέντων στο 70% στους γιατρούς και 60% στους νοσηλευτές (σε σχέση με τα στοιχεία της διοίκησης που κάνει λόγο για ποσοστό εμβολιασθέντων 60% συνολικά και κάτω από 50% στους νοσηλευτές), που ωστόσο είναι και πάλι χαμηλό, χρεώνοντας την ευθύνη και γι’ αυτό στη διοίκηση, καθώς αναφέρει ότι δε φρόντισε να απαντήσει με επίσημη ενημέρωση στα ερωτήματα που προκάλεσαν δισταγμούς και αμφισβητήσεις.
Στην ανακοίνωση της χαρακτηρίζει αντιεπιστημονικό το επιχείρημα ότι όποιος δεν κάνει
το εμβόλιο διασπείρει τον ιό, σημειώνοντας ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο εμβολιασμός προσφέρει το πολύτιμο πλεονέκτημα της μη βαριάς νόσησης, χωρίς να αποκλείει την προσβολή από τον ιό αλλά ούτε και τη μετάδοσή του. Ωστόσο, η Α.Σ.Υ. τονίζει ότι αποτελεί ευθύνη των υγειονομικών να εμβολιαστούν για τη δική τους προστασία, να απομονώσουν τους αρνητές και να διεκδικήσουν την εφαρμογή των πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης αφορά τη Χειρουργική Κλινική του «Χατζηκώστα», όπου βρέθηκαν διαδοχικά θετικοί έξι νοσηλευτές, δύο γιατροί και δύο τουλάχιστον ασθενείς, ενώ σε καραντίνα έχουν βγει τέσσερις γιατροί, 15 νοσηλευτές της κλινικής και του χειρουργείου, καθώς και πέντε αναισθησιολόγοι. Πιο σοβαρά νόσησε μία 48χρονη νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ-covid εδώ και μια εβδομάδα.
«Η περίπτωση της Χειρουργικής κλινικής είναι ενδεικτική της λογικής του “τυφλού ρίσκου” της διοίκησης στον έλεγχο της διασποράς και την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού», αναφέρει η Α.Σ.Υ., υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση διατηρεί υποστελεχωμένη την επιτροπή λοιμώξεων και παρεμβαίνει στο έργο της κάνοντας λάστιχο τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην ξοδέψει test, να μη βγάλει σε καραντίνα το ελάχιστο προσωπικό και να μην χαλάσει η ψευδαίσθηση ότι όλα λειτουργούν «ρολόι».
Στη διοίκηση επιρρίπτει την ευθύνη και για τη διασπορά στη Χειρουργική Κλινική, λέγοντας ότι δεν ξεκίνησε από εκεί η ιχνηλάτηση ασθενή που νόσησε μετά την επιστροφή του σε άλλη κλινική, όπως και ο συνοδός του, ο οποίος επίσης είχε βρεθεί στους χώρους της Χειρουργικής. «Αντί λοιπόν ξεκινήσει η ιχνηλάτηση από τη Χειρουργική κλινική στην οποία βρίσκονταν λίγες ημέρες πριν, το προσωπικό ενημερώνεται ότι η ιχνηλάτηση θα ξεκινήσει από την κλινική στην οποία ο ασθενής βρέθηκε θετικός, παρακάμπτοντας τη Χειρουργική. Το προσωπικό της κλινικής αντιδρά και απαιτεί έλεγχο. Ο έλεγχος, κάτω από την πίεση, γίνεται με rapid για όλους τους ασθενείς, τα οποία βγαίνουν αρνητικά, και μοριακά για όσους δούλευαν τις μέρες που ήταν ο θετικός ασθενής στην κλινική. Την επόμενη ημέρα, από τα “αχρείαστα” τεστ που “ετσιθελικά” πήραν οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής, βγήκαν τρεις νοσηλευτές θετικοί και η οδηγία ήταν να μπουν σε καραντίνα μαζί με τους νοσηλευτές οι οποίοι ήταν σε βάρδια μαζί τους.. .για τους γιατρούς ούτε κουβέντα… και λαμβάνεται η απόφαση να παρθεί εκ νέου μοριακός σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλους τους ασθενείς… και προκύπτουν θετικοί άλλοι τρεις νοσηλευτές και δύο ασθενείς (που είχαν αρνητικό rapid)», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Α.Σ.Υ. και συνεχίζει τις καταγγελίες της, κάνοντας λόγο για μη απολύμανση της κλινικής, αλλά και για καθυστέρηση στην απόφαση να βγει σε καραντίνα γιατρός της Χειρουργικής μετά τη νόσηση του συναδέλφου του με τον οποίο εφημέρευαν μαζί.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής