ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κ. Σακελλαροπούλου: “Η Ήπειρος θα κάνει και σήμερα το θαύμα”

Στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Ιωαννίνων αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην πανηγυρική διαδικτυακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στα Γιάννενα που γιορτάζουν 108 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

«Η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Το εγγυάται το ρηξικέλευθο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα των Ηπειρωτών. Πιστεύω πως όπως άλλοτε, έτσι και σήμερα, θα κάνει το θαύμα», τόνισε στην κατακλείδα της ομιλίας της, εκτιμώντας ότι τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, καθώς απέχουμε λίγο από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας, όπως ανέφερε.
Η Κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο μια στρατιωτική και πολιτική επιτυχία, αλλά, κυρίως, πνευματική. «Αυτή την πνευματικότητα, την καλαισθησία, την αγάπη για την πρόοδο συναντά και σήμερα κανείς σε κάθε του βήμα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ένα στιβαρό Πανεπιστήμιο, έξοχα μουσεία που διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά, ένα επιβλητικό Κάστρο που μετατρέπεται σταδιακά σε Πάρκο Πολιτισμού. Σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη του περιβάλλοντος, για την προβολή των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας. Δραστήριες τοπικές μονάδες που αξιοποιούν τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Αλλά και κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, που διαχέουν την τεχνογνωσία η οποία παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα – όπως το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου – αξιοποιούν το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, και αναδεικνύουν τα Γιάννενα σε κόμβο καινοτομίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολική σημασία που είχε για τους Έλληνες η ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό, λέγοντας ότι η σύνδεση δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα Γιάννενα συνέλαβαν από πολύ νωρίς την ιδέα της εθνεγερσίας, αλλά στη δυναμική της παιδείας τους, που ενίσχυε ήθος, πνεύμα και φρόνημα και ενέπνεε εθνική ανάταση. Τόνισε, ακόμη, ότι για όλους τους μεταγενέστερους, τα γραπτά όσων έζησαν από κοντά τις ηρωικές μάχες και την αγαλλίαση της νίκης «είναι ένας αγωγός μνήμης, μέσα από τον οποίο περνάει και σε μας η βιωμένη εμπειρία τους, μας συγκινεί και μας συνεγείρει. Και κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της ιστορίας μας επιβεβαιώνουμε τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημά του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση».
Στην αρχή της ομιλίας της χαρακτήρισε μεγάλη τιμή να βρίσκεται στα «γυάλινα και μαλαματένια» Γιάννενα, όπως τα ονομάζει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «στον ανθότοπο των ονείρων», όπως τα χαρακτήριζε σε ένα ποίημά του ο Γιοσέφ Ελιγιά.

Οι χαιρετισμοί του δημάρχου και του περιφερειάρχη

Την ανάγκη ενός νέου εθνικού συναγερμού τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας ότι η 21η Φεβρουαρίου είναι η κορυφαία μέρα για την πόλη και αποτελεί τη μέρα που συντελέστηκε το θαύμα.
«Σήμερα, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού. Πρώτα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Την πραγματικότητα ποια ήταν πριν, ποια οφείλει να είναι σήμερα. Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να ανασυντάξουμε και πάλι τη μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή τις λησμονημένες αξίες της αλληλοκατανόησης και της θυσίας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στην οποία ο άλλος δεν θα είναι ξένος, ανταγωνιστής, αλλά συνοδοιπόρος συναγωνιστής και εν τέλει συνάνθρωπος. Και μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση», ανέφερε.
Στη συμβολή των Ηπειρωτών στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 στάθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι τα Γιάννενα μπορεί να απελευθερώθηκαν το 1913, ωστόσο είχαν σημαίνοντα ρόλο στην προεπαναστατική περίοδο. Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ευχαρίστησε για την παρουσία της υπό αυτές τις συνθήκες. «Μας δίνετε κουράγιο την ώρα που παλεύουμε σε δύο κατευθύνσεις: απέναντι στην πανδημία και για την ανάπτυξη της περιοχής», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Μακάρι οι Ηπειρώτες ευεργέτες να βρουν μιμητές»

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά χωρίς παρέλαση τα 109α Ελευθέρια

Στο Δημαρχείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας