ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά χωρίς παρέλαση τα 109α Ελευθέρια

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 109ης επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Η μη διεξαγωγή της παρέλασης αποφασίστηκε, μετά από αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, καθώς δεν παρουσιάζεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από σήμερα Τρίτη, με τα εγκαίνια στις 6 το απόγευμα της έκθεσης λιθογραφιών από τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 18 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά 12.00-14.00 και 18.00-21.00 εκτός αργιών.
Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεχίζεται το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, με επίσκεψη στις 10.30 το πρωί στα οχυρά Μπιζανίου, όπου θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση, ενώ στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου και στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί τρισάγιο και θα υπάρξει κατάθεση στεφάνων στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», στον Λόφο Αβγού.
Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένος για την παραμονή της επετείου, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Στις 9.30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών», που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας.
Στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Επαναπατρισμός». 200 χρόνια ελληνική τέχνη, με έργα από τη συλλογή των Δημήτρη Φατούρου και Άννας Αλμπουκέρκ. Η έκθεση, η οποία λειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή, θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 08.00-15.00, Παρασκευή 08.00-21.00, Κυριακή 10.00-13.00 και 18.00-21.00.
Στις 8 το βράδυ της Κυριακής είναι προγραμματισμένη η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και θα ακολουθήσουν ομιλία από τον συγγραφέα Βασίλειο Γκουρογιάννη, με θέμα «Αντί στεφάνων…» και μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί την έκθεση «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία».
Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 7 το πρωί θα υπάρχει εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της Μπάντας της VIII Μεραρχίας, στις 10.30 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στις 11.40, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Οδός Αβέρωφ, κόσμημα, Γιάννινα», την οποία διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος». Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.
Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 12.30 το μεσημέρι την έκθεση με τίτλο «Η σχέση με τον χρόνο -Ωρολόγια τσέπης, 18ος με αρχές 19ου αι.» (ιδιωτική συλλογή Θωμά Παναγιωτίδη), στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ.- Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

«Μακάρι οι Ηπειρώτες ευεργέτες να βρουν μιμητές»

Στο Δημαρχείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μήνυμα ομοψυχίας έστειλε από τα Γιάννενα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ηπειρωτικός Αγών