ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από δυο χωριά… χωριάτες στον δήμο Ζϊτσας

Τα ξίφη τους για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων στον δήμο Ζίτσας διασταυρώνουν η δημοτική αρχή και η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Β. Γαρδίκο.

Η μείζονα αντιπολίτευση καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για ανάθεση υπηρεσιών σε εργολάβους που κατέθεσαν ακριβότερη προσφορά, «με οδηγό της την ψηφοθηρία και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», την 1η Δεκεμβρίου 2020, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περί συμμετοχής στο Μητρώο Μηχανημάτων του δήμου Ζίτσας. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν και υπέβαλλαν οικονομική προσφορά συνολικά δέκα εργολάβοι, ανάμεσα στους οποίους και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ζίτσας, εκλεγμένος με την παράταξη του δημάρχου.
Από τις δέκα υποβληθείσες προσφορές, η μεγαλύτερη έκπτωση που δόθηκε ήταν ενός εργολάβου με 21%, οι αμέσως επόμενες ήταν δύο εργολάβων με 15% και εν συνεχεία τρεις εργολάβοι έδωσαν έκπτωση 10%, δύο εργολάβοι 5% και τέλος δύο εργολάβοι 2%. Ένας εκ των δύο εργολάβων που έδωσαν τη μικρότερη έκπτωση 2%, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος.
Μετά την υποβολή των προσφορών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021, με απευθείας ανάθεση του αρμόδιου αντιδημάρχου και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ανατέθηκε η διενέργεια υπηρεσίας «Άρση καταπτώσεων και διάστρωση υπαρχόντων υλικών στις Τ.Κ. Γρανιτσοπούλας, Εκκλησοχωρίου, Ριζού, Άνω και Κάτω Ζαλόγγου της Δ.Ε. Μολοσσών και στις Τ.Κ. Γαβρισιών, Βλαχάτανου, Βατατάδων και Πετσαλίου της Δ.Ε. Εκάλης, λόγω κατεπείγουσας έκτακτης ανάγκης» σε τρεις από τους δέκα εργολάβους που υπέβαλλαν οικονομική προσφορά, όχι όμως στους τρεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση (21% και 15%), αλλά σε τρεις εργολάβους που υπέβαλλαν προσφορά με έκπτωση 10% οι δύο και 5% ο τρίτος. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, ο ένας εκ των τριών στους οποίους ανατέθηκε η υπηρεσία και ο οποίος τυγχάνει αδερφός του εκλεγμένου με την παράταξη του δημάρχου δημοτικού συμβούλου, στην κατάσταση εργασιών που προσκόμισε στον δήμο, ανέγραψε ότι παρείχε υπηρεσίες διαφορετικές από αυτές που οριζόταν με την ανάθεση του αντιδημάρχου, και συγκεκριμένα εργασίες σάρωσης και απομάκρυνσης χιονιού και πάγου από 07-02 μέχρι και 13-02, ημέρες όμως που δεν υπήρχε χιόνι και πάγο στον δήμο Ζίτσας.
«Ποιον κοροϊδεύετε αλήθεια, κύριε δήμαρχε, εσύ και οι συνεργάτες σου; Με τα χρήματα του δήμου πελατειακές σχέσεις με απευθείας ανάθεση στους εκλεκτούς που είναι μάλιστα και οι πιο ακριβοί; Και πώς άραγε τυχαίνει οι ακριβότεροι να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την παράταξη σου; Μάλλον είναι οι πιο ακριβοί γιατί την έχουν σίγουρα εξασφαλισμένη την ανάθεση. Και στους υπόλοιπους; Τι έχετε να πείτε άραγε; Στους δημότες; Τι λέτε; Να σας πούμε εμείς τι τους λέτε: Εις υγείαν των κορόιδων, κύριε δήμαρχε, τους λέτε με όσα κάνετε, αποδεικνύοντας ότι είστε δήμαρχος των ημετέρων και όχι όλων των δημοτών», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης Γαρδίκου.
Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με ψέματα και ανακρίβειες κάνει λόγο στην απάντησή της η δημοτική αρχή.
«”Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε η συγκεκριμένη ιστορική ρήση που αναφέρεται για τους ανθρώπους που στη θλίψη και την απογοήτευσή τους ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν την αλήθεια. Ο επικεφαλής της “Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας”, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη και την απογοήτευσή του, καθώς στον δήμο Ζίτσας δεν υπήρξαν προβλήματα από τη διαχείριση της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρεται σε δύο ψέματα.
Όπως υποστηρίζει, η ανάθεση δεν έγινε σε εργολάβους που έδωσαν τη μικρότερη έκπτωση, καθώς με την ανάθεση της υπηρεσίας ορίστηκε η αμοιβή όλων με το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης ανά τύπο μηχανήματος, δηλαδή 15% και 21%, και σύμφωνα με αυτό θα πληρωθούν, όπως αναφέρεται και στην υπ’ αριθμ.46/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ζίτσας. Επομένως, προκύπτει όφελος για το Δήμο.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» «βαπτίζει» εσκεμμένα την επωνυμία της επιχείρησης «Υπηρεσίες σάρωσης απομάκρυνσης χιονιού & πάγου & κτηνοτρόφος» ενός εκ των εργολάβων, ως κατάσταση εργασιών. Όσο για την αναφορά στη συγγενική σχέση με δημοτικό σύμβουλο, διερωτάται από πότε η συγγένεια με αιρετό αποτελεί ασυμβίβαστο στην αναζήτηση του μεροκάματου.
«Επειδή το αστείο τελειώνει κάπου εδώ κύριοι, αρκετά με τα ψέματα. Οι κάτοικοι του δήμου Ζίτσας και αυτές τις ημέρες αντιλήφθηκαν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, αλλά και ποιος μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά τους. Τα υπόλοιπα, απλά αφορούν τους εσωτερικούς σας διαγκωνισμούς», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά