OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

Θλίψη για την απώλεια του Ζήκου Δέδου

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ζήκος Δέδος.

Ο Ζήκος Δέδος γεννήθηκε το 1956 και η καταγωγή του ήταν από τον Πύργο (Στράτσιανη) Κόνιτσας. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Δημήτρη Κόντου (1974-1977), σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο (1980-1984) και έκανε ελεύθερες σπουδές στο Τμήμα Οπτικών και Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (1988-1990). Ο Ζήκος Δέδος οργάνωσε με επιτυχία πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε γκαλερί κυρίως της Αθήνας αλλά και επαρχιακών πόλεων, και μετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό (Μιλάνο, Μόσχα, Λευκωσία, Νάπολη κ.α.) και στην Ελλάδα.
Ψήφισμα για τον θάνατό του εξέδωσε το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου εκφράζει εκ μέρους και του δημοτικού συμβουλίου, τη θλίψη του για την απώλεια του Ζήκου Δέδου, που είχε μεγάλο καλλιτεχνικό έργο και προσφορά στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου.