ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η εστίαση «παραδίδει» κλειδιά στην πλατεία

Με τη στήριξη και συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί η αυριανή κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης, που σε μια συμβολική διαμαρτυρία θα μαζέψουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και θα τα παραδώσουν στην κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις». Η επιλογή της παράδοσης των κλειδιών έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε προθυμοποιηθεί ο ίδιος να παραλάβει τα κλειδιά των επιχειρήσεων, υπονοώντας ότι οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών είναι αδικαιολόγητες, από τη στιγμή που δεν πληρώνουν ενοίκια, δεν πληρώνουν εργαζόμενους και παίρνουν επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ωστόσο, οι επαγγελματίες της εστίασης υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, από τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστές για αρκετούς μήνες ακόμη, την ίδια ώρα που τα λειτουργικά έξοδα των κλειστών επιχειρήσεων συνεχίζουν να τρέχουν και τα χρέη να συσσωρεύονται, ενώ διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το ότι δεν υφίσταται μέριμνα έστω για ένα στοιχειώδες εισόδημα για τους ίδιους τους επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα και για τις οικογένειές τους.
Την αυριανή κινητοποίηση χαιρετίζει και στηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποδίδοντας την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, ενώ ευθύνες αποδίδονται και στον δήμο και την περιφέρεια για το ότι δε λαμβάνουν επαρκή μέτρα στήριξης. «Οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης είδαν πριν λίγες μέρες τον δήμο Ιωαννίνων να απαιτεί αποπληρωμή στο ακέραιο των δημοτικών τελών για το 2020, ως προϋπόθεση για να ανανεωθούν οι άδειες των καταστημάτων τους. Σαν να μην τρέχει τίποτα δηλαδή, δε χάνουν από το προσανατολισμό τους τον φορομπηχτικό χαρακτήρα τους. Οι πρόσφατες προβλέψεις των οικονομικών επιτελείων για λουκέτα στο 50% των καταστημάτων της πόλης, δείχνουν την εικόνα του τι έρχεται. Την εικόνα της οικονομικής κρίσης που είναι ήδη εδώ και που θα την βιώσουμε στις ζωές μας τα επόμενα χρόνια εργαζόμενοι και μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση όλων.
Την αμέριστη συμπαράστασή του στους επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, δηλώνοντας ότι κατανοεί τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
«Τα χρέη συσσωρεύονται, οι καθημερινές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους διογκώνονται, τα “λουκέτα” έρχονται πιο κοντά. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Η παντελής έλλειψη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και τα οριζόντια μέτρα που πήρε στην οικονομία είναι ελλιπέστατα», αναφέρει και καλεί την κυβέρνηση να καλύψει εδώ και τώρα τις οξυμένες ανάγκες του κλάδου, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα όλων των αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά άρθρα

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό

Ολίγων λεπτών λόγω βροχής η διαμαρτυρία

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο