ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μείναμε πίσω στην ανακύκλωση

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ανακύκλωσης συνολικά στην περιφέρεια και επιμέρους στους τέσσερις νομούς, σύμφωνα με την αντιπεριφερειαρχη Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, που βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης των δεδομένων προκειμένου να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα.

Το θέμα της ανακύκλωσης δεν αντανακλά μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην «τσέπη» των πολιτών της Ηπείρου, μια από τις ελάχιστες περιφέρειες της χώρας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με τη λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ.

Γι’ αυτό και η κ. Μπραΐμη χτύπησε ένα «καμπανάκι» σε όλους τους δήμους, καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται στη σύμβαση για την λειτουργία των ΣΜΑ, χωρίς να προωθούνται εξίσου σημαντικά κομμάτια του παζλ της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η ανακύκλωση.

«Το ξέραμε –και μιλάω και με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως δήμαρχος- πως το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα ήταν μεγαλύτερο. Το να πετάς τα σκουπίδια στα ρέματα, προφανώς δε στοιχίζει τίποτα οικονομικά, όχι περιβαλλοντικά. Όταν έχεις ΧΥΤΑ, αρχίζει και πληρώνεις. Mε εργοστάσιο, ΣΜΑ, ΧΥΤΥ, το κόστος αυξάνεται. Το περίεργο είναι ότι αντί όλοι μας να δουλεύουμε στην κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων για να μειώσουμε τον όγκο και το κόστος, τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το τι και πώς θα γίνει, ενώ τα αποτελέσματα που παίρνουμε από την ανακύκλωση είναι απογοητευτικά. Ξέραμε ότι θα υπάρχει αύξηση, όπως και, δυστυχώς, ξέρουμε ότι αυτοί που δεν κάνουν διαχείριση, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, είναι οι πιο τυχεροί από πλευράς οικονομίας. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος έμπρακτα στη διαλογή στην πηγή», τόνισε, σημειώνοντας πως βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων, και ανέφερε χαρακτηριστικά πως νομός παρουσιάζει ανακύκλωση της τάξης του 2%, ποσοστό που είναι κατά πολύ μικρότερο ακόμη και από τον μέσο όρο της χώρας.

Διαφοροποίηση από την επίσημη θέση

Εκφράζοντας την προσωπική της γνώμη, η κ. Μπραΐμη τάχθηκε σαφώς υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων από την αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, και εμφανίστηκε πιο κοντά στην πρόταση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, για μια μακροχρόνια σύμβαση για τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης, σε αντίθεση με τη θέση που εκφράζουν ο περιφερειάρχης και οι δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, που ζητούν μια αρχική σύμβαση 6 ή 12 μηνών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το κόστος.

Όπως εξήγησε η κ. Μπραΐμη, κατά τη γνώμη της θα πρέπει στη δοκιμαστική λειτουργία, όταν προβλέπεται να γίνει και η εκπαίδευση του προσωπικού, αυτή να γίνει στον ανάδοχο που θα κληθεί να διαχειριστεί τελικά τους ΣΜΑ.

«Αν κάναμε μια διακήρυξη για έξι μήνες, εκπαιδευόταν το προσωπικό και μετά κάναμε για περισσότερο χρόνο και προέκυπτε άλλος ανάδοχος, τι θα κάναμε; Καλό είναι να βρίσκουμε τη χρυσή τομή. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας δήμος να λειτουργήσει μόνος του τον ΣΜΑ, πρέπει να γίνει συνολική διαχείριση», σημείωσε και αναφέρθηκε στο διάστημα της σύμβασης.

«Θεωρώ ότι όσα περισσότερα χρόνια είναι, τόσο καλύτερα», σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως δεν έχει ακριβή εικόνα της συγκεκριμένης προκήρυξης. Ωστόσο επεσήμανε πως αν ήταν μια προκήρυξη για ένα χρόνο, λόγω των καθυστερήσεων που πάντα υπάρχουν, θα υπήρχε «κενό» στην λειτουργία των ΣΜΑ.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Αντιδράσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες

Ανακύκλωση και μικροσυσκευών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο