ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαπιστώνει ευθύνες για τα κρούσματα στον δήμο Ζίτσας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ

Για ανεπαρκή μέτρα προστασίας σε ανεπαρκείς χώρους δουλειάς καταγγέλλει τον δήμο Ζίτσας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, με αφορμή την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού και τις ενδείξεις ενός ακόμη μεταξύ εργαζομένων.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες στο εργοτάξιο του δήμου Ζίτσας, καθώς τα γραφεία στεγάζονται σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο κοντέινερ, στο οποίο είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις και όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν κάθε πρωί για να αναλάβουν υπηρεσία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα υπόστεγο κάτω από το οποίο να μπορούν να συγκεντρωθούν τις μέρες με βροχή. Καταγγέλλει, επίσης, ότι τα μέσα προστασίας κατά του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια κ.λπ.) παρέχονταν με το σταγονόμετρο, ενώ δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση ή έστω ενημέρωση από τον τεχνικό ασφαλείας ή τον γιατρό εργασίας για την προστασία κατά τη διάρκεια της εργασίας. «Η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που σε τυχόν επόμενο κρούσμα στο εργοτάξιο, ο χώρος οφείλει να σφραγιστεί και τότε κυριολεκτικά “θα πρέπει να παρέμβει ο… στρατός” για να σώσει τους δημότες της Ζίτσας, από τα αποτελέσματα των εγκληματικών παραλείψεων της δημοτικής αρχής», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παρόμοιες συνθήκες υποστηρίζει ότι επικρατούν και στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο, όπου στην τεχνική υπηρεσία υπάρχει γραφείο χωρίς παράθυρο στο οποίο εργάζονται πέντε υπάλληλοι, ενώ στα υπόλοιπα γραφεία οι εργαζόμενοι κάθονται κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο, συνήθως χωρίς προστατευτικό γυαλί. Επίσης αναφέρει ότι οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα πρωτόκολλα καθαρισμού του ΕΟΔΥ και οι τακτικές απολυμάνσεις των χώρων είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων καλεί τη δημοτική αρχή Ζίτσας να κάνει μοριακά τεστ στο σύνολο του προσωπικού, να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία ανθρώπινων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους του εργοταξίου, η ασφαλτόστρωση του χώρου και η δημιουργία υπόστεγου για να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην έναρξη της βάρδιας, να προχωρήσει η επέκταση του δημαρχείου, να παρέχει επαρκή αριθμό μέσων ατομικής προστασίας στο σύνολο των εργαζομένων και, τέλος, ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να ξεκινήσουν άμεσα ενημερώσεις για την προστασία από τον Covid στους χώρους δουλειάς, τόσο στο προσωπικό της καθαριότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όσο και στο σύνολο των εργαζόμενων.

Σχετικά άρθρα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα

Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ ΟΤΑ

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας