ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εννέα νέα κρούσματα στην Ήπειρο, τα πέντε στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Τα πέντε καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και τα τέσσερα στην Π.Ε. Πρέβεζας. Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα των Ιωαννίνων ανιχνεύθηκαν μετά από τεστ ταχεία διάγνωσης στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και πρόκειται για άτομα που ήταν ασυμπτωματικά και δε συνδέονται μεταξύ τους. Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό και γίνεται επισταμένη ιχνηλάτηση των επαφών τους, προκειμένου να μην προκύψει κάποια συρροή, που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα της Πρέβεζας πιθανολογείται πως μπορεί να είναι κάποια από τα εναπομείναντα από τη συρροή στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Φιλιππιάδα. Θετικό είναι πως δεν υπήρξαν επιπλέον κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας μετά τα δύο σε εργαζόμενους επιχείρησης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αν και υπάρχει μια πιθανότητα να πρόκειται για ψευδώς θετικά κρούσματα, καθώς η καταγραφή τους βασίστηκε στα αρχικά rapid test, ενώ ο μοριακός έλεγχος που ακολούθησε, έδειξε ότι ήταν αρνητικοί.

Μειώνονται οι διασωληνωμένοι

Πάνω από 500 -κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ημερών- είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, τη στιγμή οι διασωληνωμένοι μειώνονται αργά αλλά σταθερά, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί περίπου στους 30 ημερησίως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σήμερα καταγράφονται 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού. Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 288 άτομα με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Το 86.5%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους, φθάνοντας τους 5.598 συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.